Napelemes rendszert építettek ki a nagykanizsai kórházban

Az intézmény éves villamosenergia-igényének 10-15 százalékát biztosítja az a napelemes rendszer, amelyet a nagykanizsai kórházban építettek ki mintegy 134 millió forintos európai uniós forrásból.

Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója a pénteki avatáson kifejtette: az egészségügyi intézmény épületeinek tetején 743 napelemtáblát helyeztek el, amelyek “tízmilliós tételt” jelentő energiamegtakarítást tesznek lehetővé az éves áramfogyasztást illetően.

A főigazgató felidézte azt is, hogy a mostanival együtt az utóbbi két évben összesen mintegy hatmilliárd forint fejlesztési forrást használhatott fel a nagykanizsai kórház. Példaként említette a kórház két, hosszú távú működését meghatározó, struktúraváltó projektjét, a pszichiátriai rehabilitációs részleg fejlesztését, a neurológiai osztály korszerűsítését, és több képzési, működési és minőségbiztosítási feltételeket segítő program megvalósulását.

Hozzátette, hogy a következő nagyobb beruházás keretében, pályázati forrás felhasználásával kívánják az intézmény teljes energetikai korszerűsítését megoldani, amelynek része a szigetelés és a nyílászárók cseréje, valamint egy biomassza-erőmű megépítése.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője egyebek mellett arról beszélt, hogy a Kanizsai Dorottya Kórház nem csupán egy városi kórház. A megyei jogú városban működő intézmény mintegy 110-120 ezer lakosú körzet, a Nagykanizsához közeli somogyi települések lakóinak egészségügyi feltételeit is biztosítja, indokolt tehát a csaknem megyei szintű ellátást biztosító kórház fejlesztése

Koltai Áron, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szolgáltatásfejlesztési igazgatója beszédében arra is kitért, hogy a kórházak fenntartóiként az energiaköltségekből a közbeszerzések keretében az elmúlt években sikerült 20-30 százalékos megtakarítást elérni.

Emlékeztetett arra, hogy a mostani, csaknem 135 millió forintos nagykanizsai beruházás nemcsak az energiaköltségeket csökkenti, de a legtisztább energiaforrásnak számító napelemes rendszer révén évente 180 tonnával kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.