Napelemes lámpa hozza el a fényt

Alain Gilles találmánya, a Nomad névre hallgató lámpa környezetbarát fényt vihet oda, ahol hiányt szenvednek belőle, írja az inhabitat.com.

A belga tervező motivációját petróleumlámpás balesetek szolgáltatták, melyek a világ szegény részein még haláleseteket is okoztak. Arról nem is beszélve, hogy a leégett házak csak tovább emelték a hajléktalanok számát. A Nomad ehhez képest sokkal biztonságosabb fényforrást nyújt: 12 energiatakarékos LED izzóval, 5 wattos napelemmel, valamint két lítiumion elemmel rendelkezik, és kifejezetten azoknak készült, akik számára nem hozzáférhető a központi áramellátás. A lámpa felakasztható, fogantyúval hordozható, de akár egyszerűen egy vízszintes felületre is állítható, és strapabíró dizájnjának köszönhetően nem kell félteni akkor sem, ha véletlenül eldőlne vagy leesne.

napelemes lámpa

A Nomad egy töltéssel akár 6 órán keresztül is képes világítani, tehát hasznára válhat olyanoknak, akik napnyugta után nem tudnak igénybe venni más fényforrást, és így korlátozott a tevékenységük. De természetesen kevésbé rászorulók is hasznosnak találhatják kirándulások alkalmával, hiszen az eszköz egy átlagos kocsi adapterrel vagy szivargyújtóval is feltölthető, és telefonok töltésére is alkalmas. Alain Gilles környezetbarát találmánya a 2012-es Milánói Dizájnhetek keretein belül kerül kiállításra, és a piac erősségéhez mérten vagy Kínában vagy Dél-Afrikában helyezik majd gyártásba. Kérdéses azonban, hogy a Nomad megfizethető lesz-e azokon a vidékeken, ahova használatát tervezték.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.