Napelemes hűtők segítik az afrikai családokat

Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk olyan forradalmi napelemes találmányokról, amik a szegény, elzárt afrikai közösségek életét segítette azzal, hogy napelemek segítségével ivóvizet, vagy csupán elektromos áramot állított elő ezzel támogatva a hétköznapi teendők ellátását.

Ebben a cikkben ismét egy olyan berendezés kerül bemutatásra, ami sokat javít az afrikai kontinens eldugott szegleteiben élők életkörülményein. Ez pedig nem más, mint a napelemes hűtőgép, ami segít az élelmiszerek eltarthatóságában, és az éhezés csökkentésében.

NAPELEMES HŰTŐGÉP

Nemrégiben egy brazil vállalat igen különleges, napelemekkel szerelt hűtőberendezéseket mutatott be. Ezeket az eszközöket a cég kifejezetten azon Afrikában élő emberek részére fejlesztette ki, akiknek korlátozott, vagy lehetetlen jelenleg az elektromossághoz való hozzáférés.

A készülék azért is hasznos, mert egyrészt megtakarítja a nehezen megszerzett jövedelem jelentős részét a háztartások számára, másrészt pedig javít a nők helyzetén a társadalmon belül. Előbbi előny egyértelmű lehet azok számára, akik már ismerik a napelemes technológiát, hisz a napelemek egyszeri költséget jelentenek csupán, aztán hosszú évekig díjmentesen tudják előállítani a zöld energiát. Utóbbi pozitívum viszont kicsit magyarázatra szorul: az afrikai társadalmak többségében a nők feladata az élelmiszerek előállítása, begyűjtése és feldolgozása. Egy ilyen hűtőberendezés viszont jelentősen leegyszerűsíti az életüket azzal, hogy hosszabb távon is el tudják tárolni az előkészített élelmiszereket, és ezzel időt spórolnak maguk számára, amit így akár saját oktatásukra, képzésükre is tudnak fordítani.

MI TETTE SZÜKSÉGESSÉ A FEJLESZTÉST?

Ugyan az elektromos hálózatok Afrikában is folyamatosan fejlődnek, mégis közel fél milliárd ember éli életét biztonságos és folyamatos áramellátás nélkül. Elektromosság nélkül pedig az élet sokkal nehezebb, hisz nélküle nem lehet megoldani bizonyos élelmiszerek hosszabb távú eltarthatóságát, vagy a hűtést igénylő kemikáliák (például gyógyszerek) tárolását. Ez viszont most megváltozhat a napelemeknek köszönhetően.

A fent leírt problémára kínálja most megoldásként a brazil vállalat a Youmma névre hallgató energiatárolóval ellátott hűtőberendezését. A “szolárhűtőket” már 2019-ben le is tesztelték Kenyában és Ugandában, ahol igen jó eredmények születtek.

A napelemes hűtőknek köszönhetően jóval kevesebb élelmiszer megy kárba az áramot nélkülöző szegény térségekben, ami egy jobb élelmiszergazdálkodást tesz így lehetővé. A két afrikai országban tett kísérlet alapján megállapították, hogy a családok hetente átlagosan nagyjából 5 dollárnyi – körülbelül 1700 forint – megtakarítást értek el a ki nem dobott élelmiszerekkel. Ez az összeg ugyan európai, magyar szemmel nem tűnik számottevőnek, de a kontinensen mérhető átlagjövedelmekkel szemben igen is jelentős! Azokon a területeken, ahol a napelemes hűtők kerültek kiosztásra, egy fő átlagos napi jövedelme 2 dollárra, azaz nagyjából 640 forintra tehető. Mindezért a háztartások a szolárhűtők segítségével akár teljes havi bevételük 50 %-át is meg tudják spórolni.

képek: Youmma.com

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.