Így lesz a legmocskosabb vízből is iható

Számos gondolat és találmány létezik az ivóvíz előállítására, legyen az régi vagy új találmány, egyszerű dolog vagy bonyolult szerkezet. Most összegyűjtöttünk néhányat ezekből, hogy láthassuk, miféle módszerekkel tehetnénk elérhetővé mindenki számára a tiszta vizet.

1. Homok
A homok használata a víz szűrésére nem újkeletű ötlet, azonban a texasi Rice Egyetem tudósai továbbfejlesztették ezt a megoldást. A szakértők szerint ugyanis, hogyha egy különleges grafit-oxid réteggel vonják be a homokszemcséket, akkor az így létrehozott különleges homok a hagyományoshoz képest gyorsabban és hatékonyabban lesz képes a víz tisztítására. Ez a módszer költségtakarékos is, így a világ szegényebb területein is lehetővé teszi a vízigények kielégítését.

homok
2. A „csodafa”
Előző felmérések igazolták, hogy a lóretekfa (Moringa oleifera) magjaiból nyert kivonat képes megtisztítani a vizet. Azonban ezek a kutatások mind olyan módszereket emeltek ki az anyag használatára, melyek túl költségesnek bizonyultak, vagy nem is voltak kivitelezhetőek olyan tisztítórendszerekben, ahol a vizet el lehet raktározni. A Pennsylvania-i Egyetem kutatói ezért most belevetették magukat egy új sorozat kísérletbe, hogy megfizethető, környezettudatos és egyszerű módot találjanak a lóretekfa-mag kivonat víztisztító tulajdonságának kihasználására.

lóretekfa
3. Pedálozz a tiszta vízért!
A kisebb falvak és katasztrófa sújtotta vidékek segítésére a japán Nippon Basic Company kifejlesztett egy kerékpárra erősített víztisztító berendezést, amely pedálozás útján szűri meg a vizet.

biciklis víztisztító
4. Légköri vízgenerátorok
Léteznek olyan szerkezetek is, melyek a légkör páratartalmából nyerik a vizet. Az EcoloBlue Atmospheric Water Generator (AWG) otthonra illetve irodákba tervezett modelljei például napi 28 liter ivóvizet képesek nyerni a környező levegőből.

vízgenerátor
5. Napenergiás vízlepárlás
A Watercone nevet viselő találmány a nap melege segítségével állít elő ivóvizet. Használatához egy kis sós vizet kell önteni a fekete tálca részbe, melyre aztán rá kell helyezni a műanyagtölcsért. A fekete tartó magába szívja a meleget, és a benne lévő víz párologni kezd, és a fedő falain lecsapódik a tiszta víz. Ez a megoldás napi másfél liter ivóvizet állít elő.

vízlepárló
6. Ipari méretű lepárló
A Suns River Still (SRS) gyártói szerint ez a vízlepárló szerkezet akár ötször olyan hatékony is lehet, mint az ezen a módszeren alapuló átlagos eszközök. Ezen kívül akár 95-100%-ig megújuló energiával működhetnek, és sokféle forrásból képesek ivóvizet előállítani, mint amilyenek a sós kutak, tengerek, folyók, de akár a szennyvíz is.vízlepárló
7. Játszva készül a tiszta víz
Ezzel a körhintához hasonlító szerkezettel egy föld alatti kútból a tiszta víz egy 2.500 literes tartályba pumpálható. A PlayPump cég szerint gyermekek és felnőttek is játszva nyerhetnek így vizet, és ha netán inkább a játékra kerülne a hangsúly, a felesleges víz visszakerül a kútba.

körhinta
8. A meglévő kutak javítása
A WaterAid szervezet úgy próbálja a vizet elérhetőbbé tenni az emberek számára, hogy a már létező, de elromlott kutak megjavítására mikrovállalkozókat fogad fel. A mozgalom eddig sikeresnek bizonyult, hiszen 2 év alatt mintegy 300 kutat sikerült helyreállítani, és ez által 30.000 ember jutott elegendő ivóvízhez.

kútjavítás
9. Víznyerő szélturbinák
Az Eole Water ismét csak a légköri vízpárát igyekszik kivonni. Az Abu Dhabi-ban felállított különleges szélturbina október óta működik, és a száraz sivatagi levegőből napi 500-800 liter vizet is képes kisajtolni.

szélturbina
10. Asztali só
Bármilyen meglepő, a hagyományos asztali só is képes megtisztítani a zavaros vizet. A só ugyanis olyan tulajdonsággal rendelkezik, melynek köszönhetően a vízben lévő szilárd részecskéket csomókban összegyűjti, melyek aztán lerakódnak a víz aljára. Vészhelyzet esetén a sózásos tisztítás egyszerű és olykor életmentő megoldás lehet.

só
11. Csatornavíz-tisztító
A texasi Globar Water Group nemrégiben állított fel egy olyan víztisztító rendszert, amely csatornavízből képes ivóvizet generálni. Első lépésként a rendszer megszűri a vizet az 1 mikronosnál nagyobb kórokozóktól, eztán kivonja a vegyszereket (például arzént, klórt, VOC-okat, higanyt, ólmot, krómot) és baktériumokat, majd UV fény segítségével megöli a mikorbákat.

csatornavíz-tisztító
12. Hordozható esővíz-tisztító
A Noro esővíz-felfogó és szűrő rendszer (Noro Rainwater Catchment and Flirtation System) prototípusa egyszerűen hozzájutható alapanyagokból készült. A hátizsákként viselhető esővíz-tisztító szerkezet lehetővé teszi a vízgyűjtést, annak megszűrését és hordozhatóságát is, és más esővíz felfogó rendszerekkel kombinálva is használható.

esővíz hordozó
13. Napelemes esővíz-tisztító
A Hydroleaf, egy teheráni egyetemista okos találmánya nemcsak védelmet biztosít az eső ellen, de még ivókúttal is ellátott, mely az összegyűjtött, megszűrt esővízzel csillapítja a szomjat. A szűrő szerkezet napenergiával működik, így rengeteg helyen alkalmazható, mint például buszpályaudvarokon, parkokban vagy egyéb környéken, ahol jól jönne egy tető és némi tiszta víz.

napenergiás tisztítás
14. UV-s víztisztító
A SteriPen Freedom névre hallgató apró víztisztító használata nem is lehetne egyszerűbb: vegyük le a kupakját, mártsuk fél liter vízbe addig, amíg az érzékelőket ellepi a folyadék, és máris bekapcsol az UV fény, a beépített időmérő pedig jelzi, hogy mikor vált ihatóvá a víz.

uv-s tisztító
15. Szívószál helyett szűrőszál
Az AquaSafeStraw a gyártó szerint a kórokozó baktériumok „99,9999%-át” eltávolítja. Ez a méretes víztisztító szál akár 500 liternyi vizet is képes megszűrni, és könnyebben hordozható, mint sok más víztisztító szerkezet.

szűrőszál

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.