Napelemes drónt fejleszt a Google a wifilufi mellé

Napelemes drónokkal, a levegőből sugárzott jellel juttatná el az 5G-s internetet a Google olyan helyekre, ahol a hálózat kiépítése más módszerekkel nehézkes lenne, írja az Endgadget.

A Project Skybender kódnevű fejlesztésen ugyanaz a csapat dolgozik, akik a Project Loon keretében már évek óta építgetik a wifilufit, amivel szintén a levegőből biztosítanák a hálózati lefedettséget az internetezőknek. A Project Skybender a tesztekhez a Kentaur nevű drónt használja, ami a Titan Aerospace Solara 50 típusú drónja (a vállalatot 2014-ben direkt emiatt vásárolta meg a Google).

A Google a Virgin Galactic űrállomásán, az új-mexikói Spaceport America telephelyén fogott bele a fejlesztésbe, itt egészen júliusig csak a drónos internetet tesztelik. Az  új technológia  negyvenszer gyorsabb adatátviteli sebességre lesz képes, mint  a negyedik generációs vezeték nélküli adatátviteli szabvány, az LTE.

Hasonló ötleten dolgozik egyébként 2012 óta a  DARPA, azaz az amerikai Védelmi Minisztérium alá tartozó Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége is. Az új technológiára azért volna égető szükség, mivel a mobiltelefonok által lefedett spektrum túlzsúfolt, ezzel viszont nem tudnak minden potenciális piacon jelen lenni a legnagyobb tech cégek.

Természetesen a Google nagy riválisa, a Facebook is fejleszti már a saját napelemes drónját,  az Aquilát, hogy minél több olyan térségbe eljuttathassák az internetet, ahol az jelenleg még nincs. Mark Zuckerberg tervei szerint a Facebook-drónok egy kisebb autó súlyával és a Boeing 767-esek szárnyfesztávolságával épülnek majd meg. A napenergia segítségével egy felszállással akár három hónapon át fogják tudni folyamatosan 18-27 ezer méteres távolságba sugározni lézerrel az internetet.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.