Napelemes rendszerek – komoly bosszúságot okozhatnak a galambok

A madarak előszeretettel fészkelik be magukat a napelemek alá, aminek a modulok tulajdonosai vagy üzemeltetői egyáltalán nem örülnek.

Michael Mattstedt a napelemek tisztításának úttörője, 1999 óta foglalkozik a témával. A férfi számos dolgot látott már és most összefoglalta a tapasztalatait. Amint elmondta, a galambok ürüléke nem csupán esztétikai okokból jelent problémát a napelemekkel beborított tetőkön, hanem azért is, mert egyrészt nagyon drága a modulok tisztítása, másrészt jelentős mértékben csökkentheti az energiatermelést. A galambok ürülékével elsősorban az a gond, hogy nagyon agresszív anyag és ha hosszú ideig van egy modulon, akkor akár komoly kémiai és fizikai változásokat is eredményezhet a felületen. Mattstedt hozzátette, hogy szintén komoly károkat okozhatnak a galambok a napenergiás rendszerek kábeleiben is. A szakembernek 2007 óta saját napelemtisztító cége van és eddig több száz létesítményt varázsolt szinte újjá. A leggyakoribb szennyeződések a madárürülék mellett a porok, a mohák, a zuzmók voltak és azok eltávolítására különböző módszereket próbált ki, valamint egy saját megoldást is kifejlesztett. A szakértő kifejtette, hogy bizonyos üvegeknek optimális fényáteresztő képességük van, viszont sajnos gyakorlatilag teljesen védtelenek a különböző környezeti hatásokkal szemben. Szintén fontos tapasztalat, hogy ha az egyes modulok kiválóan illeszkednek egymáshoz, akkor a mohák és a zuzmók nem tudnak megtelepedni a résekben. Vagy, ha mégis, akkor is könnyen eltávolíthatók. A galambok egyébként azért is jelentenek kiemelt problémát, mert kötődnek az adott helyekhez és a megtelepedésük független a tetők dőlésszögétől. Akár 35 fokos dőlésszög mellett is kényelmesen ülnek a modulokon.

A napelemek alatt ideális feltételeket találnak a fészekrakáshoz, hiszen száraz körülmények között és árnyékban lehetnek, s kellően nagy a hely is. A galambok évente 2-3 alkalommal költenek, a fiókák mindig a fészeknél maradnak. Mattstedt általában az üzemi épületek tetőin elhelyezett napelemeken találja a legtöbb ürüléket és egyre többen veszik igénybe a szolgáltatását. A probléma leginkább az iskolákat érintheti, ami nem véletlen, lévén, az intézmények könyékén sok az ételmaradék. A helyi illetékesek és biztonsági szakemberek ugyanakkor sokszor nem fogékonyak a témára. Pedig, amint egy madár fészket rak, azonnal érdemes a tisztítást elkezdeni. Amennyiben az illetékesek elmulasztanak szólni, akkor már nagyon nehéz utólag teljesen kitakarítani a területet. A munka a madárpopuláció feltérképezésével kezdődik. Meg kell állapítani, hogy hány madárról van szó és újak-e a fészkek vagy régiek. Gyakran csak az első modulok leszerelése után derül ki, hogy mekkora a baj. Előfordul, hogy a fészkekben mumifikálódott madarak vannak, az ürülék a napelemekig ér, a kábelek pedig szinte eltűnnek a koszban vagy teljesen megrongálódtak. A legjobb védekezési mód a nyílások befedése vagy akár hálók, drótok elhelyezése. Tisztázni kell azt is, hogy a napelemgyártók ilyen esetekben milyen megoldásokat tesznek lehetővé.

Az a legnehezebb, amikor fiókák vannak a fészkekben, mert a galambok az európai állatvédelmi törvény hatálya alá tartoznak, ezért először az állategészségügyi hivatalokat kell megkeresni. De még ezután is több hétbe telhet, mire a rendszer és annak környéke madármentes lesz. A tisztításhoz általában sok vizet használnak, de figyelni kell arra, hogy a madárürülék betegségeket terjeszt, ezért különleges munkavédelmi intézkedéseket kell tenni, a tisztításban résztvevőknek például védőruházatot és légzőmaszkot kell viselniük. Mattstedt már számos dolgot látott. Nem csupán a szennyeződések zavarják, hanem azt is, hogy a napenergiás rendszerek üzemeltetői gyakran mennyire felelőtlen módon járnak el. A 100 kW-os rendszerekkel rendelkező új ügyfelek 95 százaléka még sosem hallott például arról, hogy rendszeres technikai felülvizsgálatokra van szükség. Egy létesítmény akár 20 évnél hosszabb ideig is működhet, de fontos, hogy rendszeres karbantartásra van szükség, írta a photovoltaik.eu.

A férfi a vizsgált napenergiás rendszerek 40 százalékában vesz észre hibákat, kilazult kábeleket, csatlakozókat, elromlott kereteket. Ami gond, hogy az üzemeltetők még büszkék is arra, hogy milyen sokáig zökkenőmentesen működtek a napelemeik és nem kellett azokba befektetniük.

 

képek: crystalclearsolar.com.au

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.