Napelemek borítják a Soproni Gyógyközpont épületeinek tetejét

A költséghatékony működés érdekében – a Széchenyi 2020 program keretében, 248.55 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból – komplex energetikai beruházást valósított meg a Soproni Gyógyközpont.

Az intézmény Győri úti székhelyén napelemes kiserőművet állítottak fel, melynek üzemeltetése éves szinten mintegy 8,5 %-os energia megtakarítást eredményez a jövőben. A KEHOP-5.2.11-16-2016-00026 azonosítószámú, „Napelemes rendszer kiépítése a Soproni Gyógyközpont épületein” című projekt keretében a Soproni Gyógyközpont egy 376 kVA teljesítményű napelemes kiserőművet épített ki. A kórházi épületek tetőszerkezetén összesen 1584 db napelem modul került elhelyezésre, melyeket a kórház belső villamosenergia-ellátó rendszeréhez csatlakoztattak. Az egyes részrendszerek épületenként egy kiselosztón keresztül táplálják majd a napenergiából előállított villamos energiát a fogyasztói villamosenergia-hálózatba. A napelemes kiserőmű felállításával éves szinten mintegy 8,5%-os energia-megtakarítás várható, írta a cyberpress.hu.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.