Köln - Neuehrenfeldben fotovoltaikus járólapokat fektetnek le.

Járólapokba beépített napelemeket tesztelnek

Köln – Neuehrenfeldben fotovoltaikus járólapokat fektetnek le.

A projektben a Rheinenergie nevű cég és a hollandiai Energy Floor vesz részt. A kísérleti programban a Rheinenergie egyelőre négy négyzetméteren helyez el fotovoltaikus járólapokat, majd egy esztendőn át tesztelni fogja, hogy azok mennyire hasznosak. Az egyes járólapokba 60 x 60 cm méretű fotovoltaikus cellákat építenek be, amelyek tetejét üveglappal látják el, hogy így védjék a cellákat a sérülésektől és a különböző környezeti hatásoktól. A járólapok csúszásmentesek, így bármilyen évszakban és időjárási körülmények között működőképesek. Egy járólap maximum 35 watt energiát termel, egy több járólapos lemez pedig átszámítva 7 laptop működtetéséhez elegendő energiát biztosít. Két kölni háztartás áramellátásához összesen 320 járólapot kellene lefektetni.

A járólapok előnye, hogy az energiatermelés mellett biztonságosabbá tehetik a közlekedést is, hiszen a beépített szenzoraik és a LED-világításuk jelzéseket küldhetnek a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak vagy az autósoknak egyaránt, írta a check24.de.

Az Energy Floor padlólemezei mellett Köln parkövezetében más gyártók megoldásait is tesztelik. A cél a leghatékonyabb járólapok megtalálása. A város mindenesetre számos olyan területtel rendelkezik, ahol ez a fajta energiatermelés hatékony lehet.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.