Napelem, energia, paprika

Komoly fejlesztéseket terveznek Sükösd községben. Az önkormányzat több nyertes pályázatnak köszönhetően napelemeket vásárolhat, saját földjeiken pedig energianövényt és fűszerpaprikát ültetnek. A beruházásoktól jelentős megtakarítást várnak.

80 centiméter a mélysége és a szélessége azoknak a gödröknek, ahova a facsemeték kerülnek néhány hét múlva. A település közcélú dolgozói hétfőn kezdték az ásást az 1 hektáros területen, ahova 1000 darab császárfát ültetnek. 20 millió forintos pályázati támogatást kaptak a beruházásra. Tamaskó Viktor műszaki vezető elmondta: – Nagyon gyorsan növő fafaj, nyolc éves korára eléri a vágás érettségét, „Mi három éves korában kivágjuk, addigra a törzsátmérője 15-20 centiméter, ami nekünk apríték készítéséhez.” Az aprítékot jelenleg három önkormányzati épület fűtésére használják, amivel több százezer forintot tudnak spórolni.

A másik jelentős beruházás a napelemes rendszerek kiépítése, tudtuk meg Tamás Márta polgármestertől. „26 millió forintot meghaladó összeget nyertünk. Öt önkormányzati ingatlan villamos energia ellátását tudnánk kiváltani, így nagy reményekkel nézünk ez a beruházás elé. Márciusban megkezdődhetnek a kivitelezési munkák.”

Az önkormányzati földeken fűszerpaprikát is termesztenének két hektáron. Később a császárfa ültetvénnyel együtt évente szeretnék gyarapítani. A beruházásoknak köszönhetően 30 embernek tudnak egy évre munkát adni Sükösdön.

forrás: bacsmegye.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.