Napbajnokok, zöldvárosok

A magyar települések gondolkodtak, megújuló erőforrásokra váltottak – és nyertek! A közel 200 induló közül 23 város és falu nyerte el 2011-es a Napkorona, illetve Biomassza Bajnokságok díjait és különdíjait.

A Napkorona Bajnokságban azok az önkormányzatok versengenek, amelyek területén a legmagasabb az egy főre eső napenergia felhasználás, legyen szó napkollektorokról, vagy az elektromos áramot termelő napelemekről. A Biomassza Bajnokságban a fenntartható módon hasznosított biomassza segítheti győzelemre a településeket. A budapesti Károlyi-palotában a napokban megtartott ünnepélyes díjátadón a haladó gondolkodású polgármesterek, a projektjeikre büszke energetikusok és helyi energetikai szakemberek jelenléte bizonyította, hogy van jövő a zöld, megújulós beruházásokban.

 
A Napkorona Bajnokságot az európai RES (Megújuló Erőforrások) Bajnoki Ligájának magyar fordulójaként az ENERGIAKLUB immár második éve rendezi meg. Három települési kategóriából kerülnek ki azok a díjazottak, akik élen járnak a napenergia hazai felhasználásában. Az 5000 lakos alatti kategóriában idén is a 26 lakosú Dötk bizonyult a legjobbnak. Az első helyet az Ökológiai és Vidékfejlesztési Tájközpont tetején található napkollektorokkal nyerték el, emellett mindenképpen példaértékű az a tevékenység is, amit a lakossági szemléletformálás terén végeznek, ami az egész környező régióban érezteti a hatását. A következő súlycsoport bajnoka Budaörs lett, ahol a jelentős napkollektorfelület mellett az önkormányzat is aktív az energiahatékonysági beruházásokban. A legnagyobbak csoportgyőztese, a Faluház tetején található hatalmas napkollektormezővel, idén is Óbuda lett.

 
A Napkorona Bajnokság különdíjával a szervezők a példaértékű önkormányzati törekvéseket támogatják. Így a tavalyi bajnok, Orosháza, az idén is egy kiemelkedő elismeréssel lett gazdagabb, hiszen nem pihentek a babérjaikon, további napos és megújulós beruházásokat valósítottak meg. Martfű összes közintézményén napelem található, de a különdíj elnyerésében a kiemelkedő lakossági tájékoztató tevékenységük is közrejátszott. Sopron különdíját többek között a börtön tetején, illetve a helyi strandon található napkollektorok, valamint a 20-nál több elnyert energetikai pályázat és a 2 nemzetközi energiahatékonysági projektben való részvétel is megalapozta. A bajnokok a Magyar Épületgépészek Szövetsége Megújuló Energia tagozata, a Magyar Napelemes Iparági Szövetség és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége különdíjait is átvehették. Szintén a nemzetközi RES Liga részeként idén először megrendezett Biomassza Bajnokságban a zsűri olyan önkormányzati beruházásokat pontozott, amelyek fenntartható módon valósultak meg.

 

A gyakorlatban ez például azt jelenti, hogy a biomassza alapú kazánban helyben rendelkezésre álló mezőgazdasági hulladékot égetnek el, vagy maximum 50 km-es körzetből szerzik be azt. Külön jó, ha ez munkahelyteremtéssel is együtt jár. A lakosság számához viszonyítva a Napkorona Bajnoksághoz hasonlóan 3 települési kategóriában hirdettek győzteseket. Pornóapáti, Körmend és Komló lettek a három kategória első helyezettjei.  Példamutató beruházásaikért  Miskolc és Örményes érdemelt különdíjat. Előbbi egy 500 kw-os depóniagázt hasznosító hő és áramtermelésre egyaránt alkalmas erőművel, utóbbi az iskolát és óvodát fűtő, helyi mezőgazdasági hulladékot felhasználó 120 kW-os biomassza kazánnal lett bajnok. Örményesen a beruházással sikerült a felére csökkenteni az intézmények fűtési költségeit. A RES Bajnoki Ligájában a francia, német, olasz, vagy éppen cseh versenyzők mellett immár második éve magyar önkormányzatok is részt vesznek. A tavalyi évben Orosháza büszkélkedhetett nemzetközi különdíjjal, idén Nagypáli veheti át az európai szintű elismerést a prágai Parlament épületében. Az alig 480 lakosú Zala megyei település példaértékű napenergiás és biomasszás beruházásainak köszönheti az elismerést. Nagypáliban a falu teljes hőenergia igényének 70%-át megújuló erőforrásokból fedezik. Az ünnepélyes díjátadókat önkormányzatoknak szervezett konferencia előzte meg. Az előadásokban az aktuális pályázati lehetőségekről éppen úgy szó volt, mint megvalósult és követésre érdemes megújulós projektekről.

 
A Napkorona Bajnokság díjazottjai:
http://napkoronabajnoksag.hu/hir/a-napkorona-bajnoksag-dijazottjai
A Biomassza Bajnokság díjazottjai:
http://napkoronabajnoksag.hu/hir/a-biomassza-bajnoksag-dijazottjai

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.