Nagyon úgy tűnik, hogy Wyomingban nem szeretik, ha tiszta az energia

Wyoming állam törvényhozói korlátoznák a megújulóenergia használatát, amivel gyakorlatilag ellehetetlenítenék az állam szél- és napenergiával való ellátását.

Wyoming az Amerikai Egyesült Államok legkevésbé népes csillaga, ám energiatermelés szempontjából az előkelő második helyen áll. Leginkább szénkitermelésben jeleskedik, de gáz- és olajkitermelésben is számolni kell vele, tehát elsősorban fosszilis energiában utazik az állam, amin törvényhozói nem is nagyon szeretnének változtatni. Történt ugyanis, hogy múlt héten benyújtottak egy törvényjavaslatot, amellyel gyakorlatilag kiherélnék az állam megújulóenergia-termelését: korlátozni szeretnék az államon belüli szél- és napenergia-kereskedelmet. Csak hogy egy kicsit árnyaljuk a képet: Wyoming vezetése erősen republikánus, sokan közülük Trumphoz hasonlóan vélekednek például a globális felmelegedéssel kapcsolatban, azaz úgy tartják, hogy ez a problémakör pusztán egy nemzetközi szinteken felfújt lufi, aminek nincs is semmiféle valóságalapja.

Szénalapú létformák

A Wyomingban lakó több mint félmillió ember számára az elektromosság 90%-át szénerőművek állítják elő, a maradék 10%-ot pedig eladják a környező államoknak. A törvénymódosítási javaslat egyébként nem korlátozza a szél- és napenergiával való kereskedelmet az államon kívül, csupán az államon belüli ellátásra vonatkozik a szigor. Ami pedig egyenesen drákói, hiszen a javaslat értelmében szél- vagy napenergiából származó elektromosságot csak megawattonként 10 dolláros különadó fejében lehet értékesíteni az államon belül.

Wyoming törekvései egyébként egyáltalán nem tükrözik Amerika általános vélekedését a megújulóenergiáról. A Popular Science értesülései szerint 10-ből 9 amerikai üdvözölné a tiszta energia termelésére vonatkozó erőfeszítéseket, a szélenergia bővítését pedig több mint 83%-ban támogatják. Ezen vélemények hátterében roppant egyszerű indokok állnak: az emberek szeretnének spórolni, valamint környezetvédelmi és egészségügyi megfontolásból is inkább választanák a megújulóenergiát alkalmazó megoldásokat, írja azaramara.blog.hu.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.