Műanyag legyen a csomagolás vagy a fákat vágjuk ki?

Rengeteg szó esik a műanyagok, ezen belül pedig a műanyag csomagolások környezetszennyező hatásáról; ennek apropóján pedig a legtöbben az újrahasznosítható, környezetkímélő megoldás felé fordulnak, ami a legtöbb esetben a papír.

Ha azonban az összes műanyag csomagolást papírra cserélnénk, aligha maradna elég fa a Földön. Ezen a héten ezt a dilemmát járjuk körbe részletesebben. Az első és legfontosabb dolog, amit tehetünk a dilemma megoldása érdekében, az a csomagolásoktól való megválás: ilyen módon ugyanis csökkenthető a pazarlás, illetve a környezetterhelés. Bizonyos termékek esetében elengedhetetlen a csomagolás, de számos esetben teljesen felesleges, csupán hozzászoktunk a meglétéhez, valamint kényelmi okokból preferáljuk. Első lépésként tehát a fogyasztókban kell tudatosulnia ennek, hogy könnyebb legyen önként lemondani a mindent bevonó csomagolásokról. Ez a folyamat nem egyik pillanatról a másikra történik, és nem is kell feltétlenül radikális lépésekre gondolni. Kezdődhet például az ajándékok csomagolásával, és később érhet el azoking a csomagolásokig, amelyek ugyan szükségszerűek, de kiválthatók más alternatívákra.

A dilemma

A műanyagkiváltás egyik legjobb módja lehet a papír, amely azon túl, hogy olcsó, praktikus is és mivel alapvetően természetes anyag, könnyen lebomlik. (Itt persze nem szabad elfeledkeznünk a papíripar vegyianyag-felhasználásáról sem). A papírfogyasztás azonban a nyersanyag, azaz a fa, az energia és a vízfelhasználás nagymértékű fogyasztásával jár – egy tonna papírt például három tonna fa felhasználásával állíthatunk elő, továbbá a papírgyártás folyamata rendkívül vízigényes. A felhasznált fát pótolni kellene, de a növények növekedése nem bírja tartani a tempót a papír iránti kereslettel.

Mi lehet a megoldás?

Erre a problémára próbált megoldást találni többek között Valentyn Frechka is, akinek lehullott falevelekből sikerült készítenie egy olyan papírt, amely teljesen környezetbarát és 35-40 nap alatt le is bomlik. Ebben az esetben a lomb összegyűjtése igényel nagy körültekintést, mivel az nagyon fontos része az erdő ökoszisztémájának, a kertekből összegyűjtött levelekkel azonban még a környezetszennyező égetés gyakorlatától is el lehetne búcsúzni. Ha az eljárás ipari méretekben is bizonyít, akkor reménykedhetünk, hogy az ilyen és hasonló alternatív megoldások elősegítik majd a műanyagmentesebb életet. A műanyag zacskók és csomagolások ellen folytatott harc legjobb példái Vietnam és Thaiföld, az ottani szupermarketekben ugyanis egy rendkívül innovatív és effektív megoldás került bevezetésre. Sikerült kiváltaniuk a rendkívül környezetszennyezű műanyag, nejlon-csomagolásokat egy, a természetben előforduló alternatívára, mégpedig banánlevélre. A zöldségeket és gyümölcsöket banánlevéllel kötözik át, amely természetesen lebomló anyag, nem ehető, azonban a ráragasztott matricából kiderül, hogy a csomagolás szerencsére növényvédőszer-mentes. Annak érdekében, hogy ne szennyezzük környezetünket, egyértelműen vissza kell szorítanunk a csomagolások mennyiségét, legyen szó akár műanyagról, akár papír alapú csomagolásokról. A műanyag csomagolások a legtöbb esetben rövid felhasználás után kerülnek vissza a természetbe, és súlyosan szennyezik azt; míg a papír csomagolóanyagok gyártásával veszélyeztetjük a fákat. A természetes alapanyagokból készült termékek jó alternatívát jelenthetnek, de a valódi változást a csomagolások visszaszorítása jelentené.

forrás: chikansplanet.blog.hu

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.