Módosulnak az energetikai törvények

A jövőben a megújuló energia hasznosítására szóló pályázatok helyett az illetékes miniszter által rendeletbe foglalt műszaki követelmények lesznek az irányadók a pályázóknak – egyebek mellett ezt tartalmazza az a törvényjavaslat, amelyet a nemzeti fejlesztési miniszter pénteken terjesztett a parlament elé.

A zöld energiára, illetve a kapcsolt – hőt és villanyáramot is termelő – energiára jelenleg eredetigazolást lehet kiállítani. A villamosenergia-törvény módosítási tervezete – az uniós szabályozással összhangban – bevezeti a származási garanciát. A szolgáltató ezt köteles lesz átadni a fogyasztónak, aki nemcsak az áram ára, hanem annak ökologikus volta alapján is dönthet. A származási garancia azt közli, hogy a fogyasztott áram hányad része származik megújuló, illetve kapcsolt forrásból. A részleteket itt is kormányrendelet tartalmazza majd.

A törvényből egyúttal kikerül a biomasszából készült energia fogalma, miután az része lesz a megújuló forrásból származó villanyáramnak. Leghosszabban az atomenergia törvényt módosítja a javaslat, ez azonban közvetlenül az erőműveket és a tárolókat érinti. A javaslat a 2011-es uniós irányelvet vezeti át a magyar törvénybe, bár alapvető módosításra nincs szükség. Bekerül a magyar törvénybe a három alapvető uniós alapelv, így annak kimondása, hogy az államok maguk felelnek a területükön keletkezett radioaktív hulladékért, a nemzeti atomprogramokat az állam köteles garantálni, illetve a felügyelő hatóságnak függetlennek kell lennie a radioaktív hulladék felhasználása terén érintett bármely szervtől. Ezek részleteit viszont a törvényjavaslat maga tartalmazza. Kiegészítésként került be az atomtörvénybe az, hogy az atomerőműnek alkohol- és drogpolitikát kell kidolgoznia, és gondoskodnia kell annak az ellenőrzéséről.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.