Mobilappal az ételpazarlás ellen

Több mint százezer adag ételt sikerült megmenteni a kukától az elmúlt tíz hónapban Európában, hála egy új mobiltelefon-alkalmazásnak, amellyel a felhasználók olcsón megvásárolhatják az éttermekben nap végére megmaradt érintetlen ennivalókat, írja az MTI.

A Too Good To Go elnevezésű alkalmazást tavaly októberben indították el Dániában és azóta Németországban, Svájcban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is hatalmas népszerűségre tett szert. A világon megtermelt élelmiszerek 30-40 százaléka végzi hulladékként, mivel a begyűjtést követően, illetve szállítás közben megromlik, vagy az üzletek és a fogyasztók kidobják őket.

Az ENSZ adatai szerint mindeközben csaknem 800 millió ember fekszik le minden nap üres gyomorral.

A probléma mára olyan súlyossá vált, hogy a világ vezetői tavaly a globális fejlődési célok közé vették az élelmiszerhulladék mennyiségének felére csökkentését 2030-ig. Chris Wilson, a Too Good To Go UK társalapítója azt reméli, hogy csapatával sikerül hozzájárulniuk az élelmiszerpazarlás elleni harchoz azáltal, hogy a szemeteskukák helyett a gyomrokba juttatják az ételt, miközben fel is hívják a figyelmet a problémára.

Az alkalmazás révén a felhasználók olcsón megvásárolhatják az éttermekben nap végére megmaradt érintetlen ennivalókat, amelyek egyébként a kukában végeznék. A felhasználók az alkalmazáson keresztül előre fizetnek, a helyszínen bemutatják a visszaigazolást és elhozhatják a megrendelt ételeket.

Nagy-Britanniában a pékségektől kezdve a legexkluzívabb japán éttermekig mindenféle vendéglátóhely közül válogathatnak a felhasználók, és az árak nagyjából 2-4 font között mozognak. Az alkalmazásnak már több mint 350 ezer felhasználója van Európában és a tervek szerint idén az Egyesült Államokban is piacra dobják írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.