Mitől növekednek a halak?

A globális klímaváltozás megváltoztatja az óceánok vizének hőmérsékletét és oxigéntartalmát, és emiatt fennáll az a veszély, hogy kisebbek lesznek a benne élő halak is – olvasható egy most publikált tanulmányban.

A halak és a tengerben élő gerinctelenek méretét az energiaszükségletük határozza meg: amikor a környezetük nem képes biztosítani számukra a szükséges energiamennyiséget, a halak nem növekednek tovább. A víz oxigéntartalma ugyanis számukra fontos energiaforrás. „Állandó kihívás a halak számára, hogy a növekedéshez elegendő oxigénhez jussanak, és minél nagyobb egy hal, annál rosszabb a helyzet” – fejtette ki Daniel Pauly, a kanadai vancouveri Brit-kolumbiai Egyetem Halászati Központjának biológusa. „Az általános éghajlatváltozás következtében várható melegebb és kisebb oxigéntartalmú óceán miatt gondjuk lesz a legnagyobb halaknak a növekedéssel, azaz hamarabb állnak majd le a növésben” – mondta a kutató. Daniel Pauly és a kollégái megpróbálták modellezni a felmelegedésnek 600 halfajra gyakorolt hatását a szakemberek által a 2001 és 2050 közötti időszakra előrejelzett két lehetséges éghajlatváltozási forgatókönyv szerint. Számításaik szerint az óceánok mélyének átlagos felmelegedése minimális lesz (évente néhány század Celsius-fok), akárcsak az oxigénkoncentráció csökkenése.

A maximális testsúlyra vonatkozó változások viszont meglepően jelentősek – írják a kutatók a Nature Climat Change című brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban. Becsléseik szerint a halak maximális átlagos súlya várhatóan 14-24 százalékkal csökken 2001 és 2050 között. Emberre átszámítva ez annyit jelent, mintha egy átlagos, 77 kilogrammos férfi súlya 10-18 kilóval lenne kevesebb. A kutatás szerint leginkább az Indiai-óceánt érinti a jelenség (24 %), ezt követi az Atlanti-óceán (20 %), illetve a Csendes-óceán (14 %). „A tanulmány rámutat, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése nélkül a vártnál súlyosabbak lesznek a tengeri ökoszisztémákra gyakorolt hatások” – figyelmeztetnek a kutatók, akik szerint más, emberi tevékenységek okozta hatások, így a túlhalászás és a környezetszennyezés is a fokozhatják a jelenséget.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.