Mit töltünk majd az autónkba tíz év múlva?

Újabb állomásához érkezett az alternatív energiával meghajtott járművek versenye az elektromos és üzemanyagcellás autók közt, Japánban már több elektromos töltőpont található, mint benzinkút.

A Nissan által tegnap kiadott statisztika szerint 40,000 villamos töltőegység működik az ország területén a 34,000 hagyományos töltőállomásokkal szemben – írja a Phys.org. Természetesen az otthoni áramtöltőket is beleszámolták a végeredménybe, azonban a több üzemanyagszivattyúval rendelkező benzinkutakat egynek tekintették.

Amíg az elektromos meghajtás mellett álló Nissan a kereslet növekedésében hisz, az őket piaci részesedésben megelőző Toyota a hidrogén-meghajtású kocsikat favorizálja. A megbízhatóságáról elhíresült gyártó azért is hisz egyre jobban az üzemanyagcellás autók jövőjében, mert állításuk szerint az utóbbi időben teljesen elhavazzák őket az első sorozatgyártásba került hidrogénes járgányuk, a Mirai rendeléseivel.

Azt tekintve, hogy melyik megoldás a környezetbarátabb, a tüzelőanyag-cellások tűnnek nyerőnek, mivel az energiát hidrogén és oxigén közt fellépő kémiai reakció során állítják elő, valamint a károsanyag-kibocsátásuk kimerül egy kis vízgőzben.

Természetesen nem csak a zöldekre figyelnek oda a gyártók, mert ugye a legnagyobb célközönségüket nem ők alkotják, hanem a lóerőfüggő autómániásokra is. Ez okból kifolyólag, igyekeznek a két tábor kívánságait együttesen kielégíteni és gyártani zöld szupersportkocsikat is.

Ugyanakkor a hidrogén-meghajtású járgányok hatótávolságban és a szükséges töltőhálózat kiterjedésében egyelőre nem kimondottan tudják felvenni a kesztyűt az elektromos vetélytársaikkal sem Japánban sem a világ más országaiban.

Igaz, a környezetvédők állítása szerint az üzemanyagcellás technológia lehetne a legcélravezetőbb az üvegházhatás csökkentésében és a globális felmelegedés lassításában, mégis egyelőre úgy tűnik nem ők jönnek ki győztesen ebből a versenyből. Mondjuk hosszú távon még ki tudja mi fog kisülni ebből a harcból.

forrás: tech.hu

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.