Mit tegyünk, ha a műszerfalon világít a „motorellenőrzés” jelzés?

„Check engine”, vagyis „ellenőrizze a motort” – ez az a hibaüzenet, amit senki nem akar látni az autója műszerfalán. Nem csoda, általában semmi jót nem jelent. Valami nem megfelelően működik a motor tájékán. Ha pechünk van, ez igen drága mulatság is lehet.

Azért nem kell egyből kétségbeesni a jelzés láttán. Előfordulhat az is, hogy egy könnyen javítható apróságra hívja fel a figyelmünket a jelzés a műszerfalon. Például egy alkatrészt kell kicserélni, amihez magunk is megvásárolhatjuk az újat itt. Nagy szerencse, ha ennyivel megússzuk, de fel kell készülni arra is, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni a javításhoz. Ami biztos, az az, hogy ha meglátjuk azt a bizonyos lámpát világítani, nem szabad figyelmen kívül hagyni, és tudomást sem véve róla, tovább járni az autóval. Sose tudhatjuk, mikor adja meg magát, ezért minél előbb meg kell látogatnunk a szervizt, ahol várhatjuk az ítéletet. A szervizben komputer segítségével, hibakód alapján állapítják meg, hogy mi a probléma az autónk motorjával.

Megálljak, vagy továbbmehetek?

Amikor meglátjuk a motor ellenőrzésére figyelmeztető jelzést, az első, amit el kell döntenünk, hogy még a célunkig elmehetünk, a szervizig elgurulhatunk, vagy ott azonnal le kell-e állítani a motort. Nos, a válasz leginkább attól függ, hogy mit tapasztalunk a jelzés világításán kívül. Amennyiben semmi különöset nem érzékelünk, nem hallunk furcsa hangokat, nincs füst, égett szag, vagy bármi gyanús, úgy jó eséllyel még hazaérünk, és elmehetünk a szervizbe.

Mi világít a motorlámpa mellett?

Amit azonnal tudunk ellenőrizni, az az, hogy a „check engine” lámpa mellett világít-e még bármi. Ha igen, az olyan szempontból szerencsés helyzet, hogy ki lehet belőle találni, hol lehet a probléma pontosan. A műszerfal jelezheti a motor túlmelegedést, a kipufogóhibát, a kritikus olajszintet, valamint a nem megfelelő hűtőfolyadék szintet is. Bármelyik világít egyszerre a motorellenőrzés ikonnal, nem javasolt tovább haladni, de legalább sejthető, hogy hol kell keresni a hibát.

Nem mindegy, milyen hangot hallunk

Ha furcsa hangok jönnek a motorháztető alól, annak nem szoktunk örülni. Nem biztos azonban, hogy súlyos a gond. Ha csak kicsit szokatlan a motor hangja, azzal még nem feltétlenül kell azonnal félreállni. De ha durva kattogás, fémes hangok hallatszódnak, akkor nem biztos, hogy jó ötlet tovább haladni.

Füst és égett szag

Ez a kettő a csalhatatlan jele annak, hogy valami túlmelegszik, rosszabb esetben olvad, ég. Így semmiképpen sem szabad továbbmenni!

Érdemes megfigyelni a füst színét, mert információt adhat arról, hogy hol van a probléma. A kékes füst elég rossz hír, ugyanis arra utal, hogy az olaj ég, márpedig az csak valami súlyosabb működési zavar esetén kerülhet a hengerekbe. A fehér füst a hűtőfolyadéktól származhat, amivel szintén nem jó ötlet továbbhaladni. Ha fekete a füst, akkor a motor nem megfelelően égeti az üzemanyagot.

Veszélyes és drága nem foglalkozni vele

Ha semmi egyéb jelet nem tapasztalunk a motorellenőrzés lámpa világítása mellett, akkor is minél előbb sort kell keríteni a javításra. Sokan szeretik figyelmen kívül hagyni ilyenkor a jelzést, hiszen az autó megy, a motorjavítás viszont pénzbe kerül, gyakran nem is kevésbe.

Csakhogy a struccpolitika nem fogja megoldani a helyzetet, ráadásul hibás motorral járkálni nem éppen veszélytelen – sosem tudhatjuk, mikor adja meg magát alattunk az autó. Arról nem is beszélve, hogy ha így használjuk a járművet, folyamatosan tovább ronthatjuk a helyzetet, így mire rászánjuk magunkat a szervizre, már lehet, hogy jóval többet fogunk fizetni, mint eredetileg fizettünk volna.

 

(Partner cikk)

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.