Miskolcon veszélyes a levegő

Putnokon nem változott, Miskolcon viszont erősödött a szállópor-szennyezettség, jelenleg ezeken a helyeken számít veszélyesnek a levegő minősége.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb adatai szerint Sajószentpéteren és Sopronban már nem veszélyes a levegő, Sajószentpéterét pedig egészségtelennek, Sopronét elfogadhatónak minősítették szerdán. Az OKI térképén Sajószentpéteren kívül Tatabányát, Esztergomot és Kazincbarcikát jelölték még az egészségtelen levegőt jelző narancssárga színnel. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. A szálló por magas koncentrációja miatt kifogásoltnak minősítették (zölddel jelölték) tíz település, köztük a főváros levegőjét, és az elfogadható minőséget jelző kék színnel is tíz települést jelöltek meg. A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória esetén rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.