Mire jó a biogáz Pécsen?

Szerkezetkész a Pécs határában épülő biogázerőmű épületeinek többsége. A 2,1 milliárd forintból megvalósuló létesítmény idén nyáron már készen áll a próbaüzemre.

A beruházás készültségi foka közel hetvenszázalékos. A leendő erőmű reaktoraként szolgáló két torony egyenként négyezer köbméter űrtartalmú, 21 méter magas. Egyenként négymillió liter sűrített szennyvíziszapot zárnak majd magukba, hogy abból biogáz termelődhessen. A projektről megtudhatjuk, hogy mégis mit takar.

Mi az, hogy biogáz?

A szerves anyagok lebontása során keletkező magas metántartalmú, éghető gázelegy.

Mit lehet feldolgozni egy biogáz üzemben?

A biogázüzemekben könnyen lebomló szerves anyagokat szoktak hasznosítani, mint például élelmiszer-ipari, gyümölcs- és zöldséghulladékot, vágóhídi és húsfeldolgozási hulladékot, konyhai és éttermi szerves hulladékot, használt étolajat és zsírt, ételmaradékokat, romlott élelmiszereket, szennyvíziszapot stb.

Mire lehet használni a biogázt?

Sok mindenre. Eleinte csak fűtésre használták, később már nemcsak hőt, hanem villamos energiát is ezzel állítottak elő. A biogázzal lehet épületeket fűteni, melegvizet előállítani, terményt szárítani, áramot termelni, de üzemanyagként is használható. Számos svéd város buszai mennek például biogázzal, de autósok is használják.

Veszélyes ez az erőmű?

Nem, mert a biogázüzem egy teljesen zárt rendszer. Robbanásveszélytől sem kell tartani, mivel direkt ilyen célra fejlesztett, speciális robbanásbiztos berendezéseket építenek be, és többszörösen túlbiztosított lefúvató rendszert is kialakítanak. Példaként említhető, hogy számos német és osztrák gazda saját maga üzemeltet biogáz-berendezést a gazdaságában.

Büdös lesz?

Nem, mert tényleg teljesen zárt a rendszer, az épületek belső légterét pedig bioszűrőkön keresztül szűrik.

Mindenhol van maradék! Itt mi lesz a biogáz üzem maradékával?

Szagtalan, csíramentes szerves trágya lesz belőle, amit komposztálás után a mezőgazdaságban használnak fel tápanyag-utánpótlásra.

Mások is használják a biogázt?

Igen, elsősorban azokban az országokban (pl. Németország, Ausztria, Anglia, Hollandia, Dánia, Svédország), ahol a kormányok hatékonyan támogatják a megújuló energiahordozók fokozott felhasználását és a környezetvédelmet.

Mihez kezdünk egy ilyennel Pécsett?

Pécsről nagyon hiányzott már egy ilyen üzem, ezzel lesz kerek a szennyvízkezelés. Elsősorban áramtermelésre fogják használni, ez fedezi majd a Tettye Forrásház áramszükségletének jó részét. Így ugyanis kevesebb pénzbe fog kerülni a működés, kisebb lesz az áramszámla, és csökken a piactól való függés. Emellett a szennyvíziszapot sem kell elszállítani máshová, hanem felhasználják azt a biogáz előállításához. Ha pedig nagyon megszalad a városnak, és biogáz üzemű buszokat tud venni, akkor akár ezek üzemanyagát is innen szerezhetik be, ami szintén olcsóbbá teszi majd a tömegközlekedést.

Nekem mi közöm van ehhez az egészhez? Érint ez engem egyáltalán?

Közvetve igen, hiszen idővel olcsóbb lehet a szolgáltatás, mivel kevesebb pénzébe kerül a városi szolgáltatónak is a működés, mert nem függ majd annyira a külső tényezőktől – például az áram árának változásától.

forrás: pecsma.hu

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.