Mínusz 15 fok is lehet a jövő héten

Folytatódik az igazi téli idő a jövő héten: több helyen várható havazás, a maximum hőmérséklet jellemzően 0 fok körül alakul, éjszakánként pedig néhol akár mínusz 15 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

Hétfőn szórványos fordul elő havazás, hózápor. Nagyrészt erősen felhős idő várható, csak kevés napsütés lehet, általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 12 és mínusz 6 fok között, a kevésbé felhős, vastagabb hóval borított területeken mínusz 15 fok körül alakul. A nappali csúcshőmérséklet 0 és mínusz 7 Celsius fok között várható. Nyugaton lesz enyhébb az idő. Kedden túlnyomóan borult lesz az ég, több helyen valószínű havazás, hózápor. Eleinte mérsékelt marad a légmozgás, de aztán a Kisalföldön megerősödhet a szél. A minimum hőmérséklet általában mínusz 9 és mínusz 4 fok között várható, csak a kevésbé felhős, vastag hóval borított helyeken lehet hidegebb. A maximumok mínusz 4 és plusz 1 fok között alakulhatnak.

Szerdán erősen felhős vagy borult lesz az ég, több helyen várható havazás, hózápor. A Dunántúlon a szél többfelé megerősödhet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 4 fok között valószínű, nappal maximum mínusz 4 és 0 fok közötti maximumértékek várhatók. Csütörtökön több órára kisüt a nap, ekkor már keleten sem várható havazás. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke mínusz 13 és mínusz 8 fok között alakul, de a vastag hóval borított helyeken ennél is hidegebb lesz. Nappal mínusz 5 és 0 fok között alakul a hőmérséklet. Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég, szórványosan lehet havazás, délen ónos eső. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 13 és mínusz 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 5 és 0 fok között várható. Szombaton és vasárnap többnyire erősen felhős lesz az ég, havazás, havas eső, ónos eső egyaránt előfordulhat. Szombaton a minimumhőmérséklet mínusz 7 és mínusz 1, a maximumok mínusz 1 és plusz 4 fok között alakulhatnak. Vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és 0 fok között várható, a nappali csúcshőmérséklet pedig 0 és plusz 5 fok között.

A Balkánon ítéletidő
Szerbiában már két emberéletet követelt az ítéletidő. A Vajdaság több útján, így a magyar határhoz vezető autópályán órákig vesztegeltek az autóbuszok és gépkocsik, amíg ki tudták őket szabadítani a hó fogságából. Belgrádtól északra a vonatok több órát késtek. A fővárostól délre fekvő Ljig városban ezrek voltak áram és fűtés nélkül az áramvezetékek megrongálódása miatt. Egy asszony egészséges kisgyermeknek adott életet az őt kórházba szállító teherautóban, amely szintén a hóban rekedt. A kislány a Snezena (Hófehérke) nevet kapta. A hatóságok felszólították az embereket, hogy lehetőség szerint ne hagyják el otthonukat.

Erős havazás volt Bosznia-Hercegovinában és Szlovéniában is.
Az APA hírügynökség szerint péntek este óta “hóban fuldoklott” Horvátország, és különösen a fővárosa, ahol több mint 200 járművel folyamatosan takarították az utakat. Zágrábot már szombatra virradóra 19-38 centiméter vastagságú friss hó borította be, komoly nehézséget okozva a tömegközlekedésben, néhány városrészben még az áramszolgáltatásban is fennakadások keletkeztek. Vasárnapra Horvátország túlnyomó részén helyreállt a közlekedés, jelentette a helyi média, figyelmeztetve, hogy helyenként továbbra is jegesedéssel, útlezárásokkal kell számolni. Dél-Dalmáciában és a Velebit-hegység térségében vasárnapra se lankadt az orkánszerű szél ereje, helyenként óránként 155-200 kilométer sebességű széllökések voltak. Karlobag környékén több településen vasárnap délelőtt sem állt helyre az áramellátás. Rijeka környékén alábbhagyott a szél, de egyes szakaszokon vasárnap is szünetelt a kompközlekedés. Zágrábban és az ország keleti részében járhatóvá tették az utak többségét, egyes útszakaszokon azonban még vasárnap sem oldották fel az útzárat.

Havazás Németországban, szavazás Romániában
Átmenetileg lezárták vasárnap délután a frankfurti repülőteret az erős havazás miatt, törölték a Lufthansa két budapesti járatát is. A legnagyobb német repülőtéren a havazás miatt számos járat késett, ezért akkora torlódás alakult ki, hogy új gépeket nem tudnak fogadni – közölte a reptér egy szóvivője. A repülőtér honlapján közölt menetrend szerint a vasárnap délutáni járatok többségét törölték vagy más repülőtérre irányították át. A törölt járatok között jelzik a Lufthansa LH 1340-es számú, Frankfurtból Budapestre, illetve LH 1341-es számú, Budapestről Frankfurtba közlekedő vasárnapi járatát is. A havazás Németország számos térségében fennakadásokat okozott a közlekedésben. A balesetek száma is jelentős. Észak-Rajna-Vesztfália tartományban például szombat reggeltől vasárnap délutánig 480 közlekedési baleset történt, ezekben összesen 54-en sérültek meg, hatan súlyosan.
Lengyelországban három, Csehországban pedig egy ember halt meg a fagyos időjárás miatt a hétvégén. Lengyelországban az ország számos részében esett mínusz 15 Celsius-fok alá a hőmérséklet, a fagy miatt három férfi halt meg. Koruk 35 és 87 év között volt. A hideg két áldozatot szedett Lengyelország középső részén, a harmadik halottra az ország keleti vidékén találtak rá – közölte egy rendőrségi szóvivő szombat este. A szomszédos Csehországban még hidegebbre fordult az időjárás, a hőmérséklet mínusz 27 fokig süllyedt. Romániában a parlamenti választásokat nehezítette meg a hófúvás és esőzés. A zord időjárás főleg az ország nyugati részén, a Bánságban okozott gondot. Fennakadások voltak az áramellátásban: 180 szavazóhelyiség több órára áram nélkül maradt. A voksolás kezdetén több tucat szavazóhelyiség késve nyitott ki, mert az urna-biztosok nem tudták időben megközelíteni.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.