Mini vízerőművek

Egy német vállalkozás fejlesztéseivel új távlatok nyílhatnak a vízerőhasznosításban.

Nincs még egy olyan tartós megújuló energiaforrás, mint a vízenergia: Németországban több, mint 100 éve alkalmazzák energiatermelésre, ebből az utóbbi 25 évben kereken 20.000 Gigawattórát szolgáltatott évente. Ez 2014-ben az ország teljes áramtermelésének mintegy nyolcadát tette ki. Korábbi ismeretek szerint ez a részesedés nem növelhető tovább, hiszen már valamennyi vízerőhasznosításra alkalmas folyóvizet kiaknáztak. Ezen szeretne változtatni a fürthi székhelyű Aquakin: mikroerőművek sorával olyan folyókon is lehetne áramot termelni, amelyeket eddig erre alkalmatlannak hittünk.

A cég első és legkisebb modellje (melynek a Blue Freedom fantázianevet adták) leginkább a természetjárókat szolgálja. A karcsú turbina elfér egy hátizsákban és segítségével könnyen megoldható a mobiltelefon, zseblámpa vagy laptop töltése túrázás során. A cég nagyobb, örvényelven működő vízerőműve azonban már jelentősen hozzá tudna járulni az energiatermeléshez is: a szerkezet működési elve megegyezik a jelenleg használatos vízerőművekével, mérete azonban jelentősen kisebb. Előnye, hogy már 1,8 m-es esési magasságtól alkalmazható.

A másik újdonság a „lineáris vízerőmű”, amelynek teljesítménye az örvényelvű vízerőműhöz hasonlóan kb. 20 kilowatt. Jelentős előnye viszont, hogy az áttételeknek és a járókerék átalakításának köszönhetően sekély vizekben is alkalmazható: már 30 cm-es vízmélységnél is képes energiatermelésre. Ez az új vízerőhasznosítási lehetőség világraszóló lehet: a cégnek mintegy 60 országból már több, mint 10.000 megkeresése van. Számos fejlődő és feltörekvő ország jegyeztetett elő a termékből, mert egy tartósan működtethető vízerőmű ideális megoldást nyújthatna az áramhálózattól távol eső helyek energiaellátási problémáira. A cég nagy konszernekkel is tárgyal az együttműködésről, valamint a Bill & Melinda Gates Alapítvány is kifejezte érdeklődését az újítások iránt.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.