Mini szélerőművek sokasága táplálná a mobiltelefonokat

Miközben Magyarország atomenergetikai fejlesztésről, Paks bővítéséről dönt, a világ másik részén azon gondolkoznak, hogyan válthatnák fel a már ,,megtelepedett” alternatív energiát előállító létesítményeket olcsóbban termelő megoldásokkal.

Az Amerikai Egyesült Államokban a szélenergia hasznosítása milliárdos nagyságrendű üzlet. Kaliforniában csupán az egyik szélparkban hatszáz, százhúsz méter magasra nyúló turbinát hajt a szél. Egy-egy ilyen egyre nagyobbra növő berendezés előállítása és üzembe állítása csaknem egymillió dollárba kerül.

A venturi effektust alkalmazzák

Egy Minnesota-i mérnök már évekkel ezelőtt azon gondolkozott, mi szükség ezekre a gigantikus berendezésekre, amikor a föld felszínéhez közelebb ugyanúgy fúj a szél. A mérnök egy kisvárosban el is készített egy furcsa, dobozszerű – leginkább mini víztoronyra hasonlító, a talajfelszíntől csak néhány méterre elrugaszkodó – szerkezetet. Ennek az a lényege, hogy valamennyi irányból képes a belsejébe terelni a szelet, ami aztán a szerkezet belsejében energiává alakul át. Az elv ismert, az úgynevezett venturi effektus, az alkalmazáshoz azonban kellett a zseniális gondolat, amivel a tervező létrehozta magát az erőművet.

A lényeg egyszerűen az, hogy a modern erőmű befogja a mondjuk óránként tizenhat kilométer sebességgel áramló szelet a felső részén kialakított dobozszerű eleme segítségével, egy csőbe vezeti, ahol a fizika törvényei szerint megnő a sebessége. Itt már az áramló levegő hatvanhárom kilométeres sebességgel kezdi hajtani a turbinákat, majd a szerkezet másik kivezető részén huszonnégy kilométeres sebességgel távozik a szabadba. E szélerőmű működéséhez egyetlen fontos feltételnek kell meglennie: 3,2 kilométer per órás sebességgel fújdogáló szélnek.

A Sheerwind bízik a sikerben

A mérnök, Daryoush Allaei azóta teamet szervezett és létrehozta Sheerwind néven a cégét. Túl vannak a kísérleteken és a tesztelésen, amihez nagy tapasztalatot jelentett, hogy a mérnök korábban az USA energia minisztériumánál már kísérletezett szélerőművekkel. Akkoriban azt kutatta, hogyan lehetne csökkenteni a szélerőművek működése keltette rezgések és hangok kellemetlen hatásait. Most saját vállalkozásában már elkészítette Invelox néven az  új szélerőmű prototípusát, sőt legutóbbi hírek szerint már árusítják is azt.

Akad konkurencia is. Nem Allaei az egyetlen, aki a venturi effektusra épített berendezéssel akarja meghódítani az energiapiacot. Egy másik USA-beli vállalat ugyanerre az elvre épülő tíz szélerőművet akar üzembe állítani Kaliforniában. Ezek formája inkább a szuperszonikus repülőgépek turbináira emlékeztet.

Mikroerőművek táplálnák a mobilokat

A szélenergia fejlesztésének persze akadnak még ennél meghökkentőbb kutatási irányai is. A Texasi Arlington Egyetem mikrorobotokkal foglalkozó tanszékének kutatói arra jutottak, miért gondolkodik az ember legtöbbször gigantikusban, miért nem hasznos kicsiben. Előálltak a gondolattal, olyan apró kis szélerőműveket kellene létrehozni, amelyek sokasága termelné az energiát. Két kutató, Jung-Chih Chiao és Smitha Rao, olyan szélmalomszerű mini erőművet hozta létre, amelynek a szélkereke mindössze 1,8 milliméter átmérőjű. Az ötlet akkor pattant ki az agyukból, amikor egy tajwani vállalatnak félvezetőket fejlesztettek. A két kutató állítja, hogy ezekkel a mikroerőművekkel számos műszaki berendezés energia ellátása megoldható lenne. Egy iPhone négy működtetéséhez például 2040 ilyen mikroerőművet kellene a készülékbe telepíteni. Amikor lemerül a telefont működtető elem, néhányszor csak meg kellene mozgatni a levegőben a készüléket, s máris életre kelne a mobil.

forrás: tozsdeforum.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. “Miközben Magyarország atomenergetikai fejlesztésről…”

    Én is megújuló energia párti vagyok, DE jelenleg nem megoldott még az energia tárolása, azaz hiába süt nappal a nap éjszaka ezzel nem érek semmit. Ezért nem érdemes egy bizonyos szint fölé emelni a megújuló energia arányát. Persze ettől a szintől mi még messze vagyunk, de pl. Németországban ez már egy érdekes kérdés.