Minden nap termel a nap-szél torony

Tiszta energiát fog termelni az év 365 napján, a nap 24 órájában egy arizonai nap-szél torony. San Luis város tanácsa önkormányzata kötött szerződést a Solar Wind Energy Tower amerikai társasággal a Solar Wind Downdraft Tower megépítésére – írta a The Atlantic.

Az építmény a mexikói határ közelében egy 600 hektáros területen fog működni a következő elv alapján: a magas, henger alakú toronyban erős felszálló légáramlatot teremt a víz és a napsugarak által felmelegített levegő találkozása. Ahogy apránként felviszik a vizet a torony felső részébe, ez a meleg levegő hatására párologni kezd, de megmarad egy hidegebb alsó réteg. Ez a leszálló áramlat

80 km/óra sebességgel rohan lefelé és a toronyaljához jutva olyan csatornákba torkollik,amelyben szélturbinák vannak elhelyezve. A szél áthaladása a rotorokon generálja a villamos energiát.

A víznek a toronyba való felpumpálása, természetesen, igényel egy bizonyos mennyiségű energiát, de a társaság szerint a torony bőven ki tudja elégíteni a saját szükségleteit, mert képes 2,5 GWh termelésére. Üzemképes, a tervek szerint, 2018-ban lesz.

forrás: nepszava.hu

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.