Milyen napelemes fejlesztések vannak a nagyvilágban?

A megújuló energiák hasznosításában nem csak az Európa látja a jövőt, ezért feltétlenül oda érdemes figyelni a szomszédban, vagy a tengerentúlon zajló folyamatokra is.

Többször cikkeztünk már a hazai és az európai folyamatokról napelemes témakörben, most viszont kicsit kitekintünk, hogy mi is történik más kontinenseken, milyen fejlesztések zajlottak le a közelmúltban, és milyen projektek várhatóak.

AMERIKAI NAPELEMES FEJLESZTÉSEK

Az Amerikai Egyesült Államok érdekes helyszíne a fejlesztéseknek, mivel az ország több befolyásos vezető személyisége is állítja, hogy a globális felmelegedés badarság, mégis hatalmas beruházások vannak folyamatban már több évtizede. Az USA tehető felelőssé a Föld károsanyag-kibocsátásának jelentős hányadáért, ezért esetükben kiemelten fontos, hogy minél nagyobb arányban álljanak át az energiatermelésben az alternatív megoldásokra.

Egyes államokban a napelemek elterjedése teljesen átrendezte az energiapiacot. Az USA-ban a villamosenergia-termelés alkalmazottainak 43%-a már a napenergia-szektorba dolgozik. Kaliforniáról már egy korábbi cikkünkben említést tettünk, hogy élen jár a napenergia termelésben, de Észak-Karolina, Arizona, Nevada és Texas is jelentős beépített kapacitásokkal bír. Az USA déli szomszédja sem tétlenkedik! Mexikó ugyanis az előrejelzések szerint 2021-re megújuló-energiahasználata megduplázódhat a jelenleg létrehozott kapacitásokhoz képest. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 15 GW-tal emelkedik meg a napelemes rendszerek összteljesítménye. Kiemelendő még, hogy a Latin-amerikai ország vezeti a legalacsonyabb alternatív módon előállított villamos energia ár rekordját is.

A NAPOS KONTINENS FEJLESZTÉSEI

Az afrikai napelemes fejlesztések kapcsán már egy korábbi cikkünkben említést tettünk arról, hogy milyen hatalmas beruházások zajlanak Marokkóban. De nem csak az északnyugat-afrikai állam dolgozik azon, hogy minél nagyobb arányban alkalmazzon megújuló energiát. A kontinensen több országnak is problémát okoz még, hogy teljes lakossága számára biztosítani tudja a megbízható és folyamatos áramellátást. Sok elszigetelt közösség számára mindezért a legjobb és legolcsóbb megoldást is a napelemes rendszer jelenti. A kommunikációban is fontos szerepet töltenek be a napelemek. Európai szemmel talán furcsának tűnhetnek, de Afrika-szerte lehet találkozni telefontöltéssel foglalkozó „szaküzletekkel” Ezek a boltok teszik lehetővé a helyi társadalmak számára, hogy telefonjaikat időnként feltölthessék. Ehhez viszont rendkívül sok időt és pénzt kell áldozniuk azoknak, akik falvakban élnek. Erre nyújt ideális megoldást a falvakba telepített napelemes töltési lehetőség.

NAPELEMES TÉRHÓDÍTÁS ÁZSIÁBAN

Az USA mellett a Föld másik nagy környezetszennyező gazdasága, Kína is igen sokat fejleszt a napenergia területén. Az országnak nem közvetve és közvetlenül nagy szerepe van a napelemes piacon, ugyanis a legtöbb napenergiát hasznosító berendezést (napelemek, inverterek) itt állítják elő, és a beépített kapacitásokban is élen jár az állam. Kína már 2016-ban megelőzte Európát, hisz hatalmas összteljesítményű napelemes rendszer került aktiválásra. A fejlődés azóta is töretlen, jelenleg itt épül a világ legnagyobb naperőműve. A kontinens második legnépesebb országa, India sem tétlenkedik, ami a napenergia hasznosítást illeti. A szubkontinens adottságai rendkívül alkalmasak a napelem telepítésekhez. Az alternatív energiatermeléssel előállított energia Indiában 2021-re várhatóan 76 GW-tal fog emelkedni, melynek domináns részét napelemekkel fogják biztosítani. Az állami irányítás a közeljövőben 3,1 milliárd dollárral kívánja támogatni a napenergia ipart.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.