Norvégia sokak szerint Európa legszebb országa természetföldrajzi értelemben. Zord hegyek, csillogó fjordok és a vad természet várják az idelátogatót.

Milyen megtapasztalni a sarkvidéki állandó világosságot?

Norvégia sokak szerint Európa legszebb országa természetföldrajzi értelemben. Zord hegyek, csillogó fjordok és a vad természet várják az idelátogatót.

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület, azaz a BEBTE május végén indított 18 napos norvégiai túrát. Az utazás meghatározó élménye volt az Északi-sarkkör átlépése, az állandó világosság megtapasztalása, a tajga- és tundraövezet jellegzetességeinek megismerése, de a sarkvidéki tájon tett hótalpas barangolás, és a minden várakozást felülmúló tengeri horgászat is mélyen beivódott az utazó csapatba. Nordkapp 2017-expedíció tagjai Szlovákia, Csehország, Németország, Dánia, Svédország, Finnország érintésével, közel 3600 kilométeres utat legyűrve érkezett meg a túra kiindulópontját jelentő geodéziai ponthoz, az európai kontinens északi csücskét szimbolizáló Nordkappra. A csapat innen vette célba a déli Stavangert, miközben számos természeti és kulturális látnivalót érintett. Az ország teljes észak-déli átszelése közben ellátogattak három nagyvárosba, Trondheimbe, Bergenbe és Stavangerbe is. A túra expedíció elnevezése a tanulmányút jellegét, illetve ismeretterjesztő jellegű vállalásait fejezi ki. A lényeg, hogy a túra résztvevői szeretnének minél több információt átadni a tapasztalataikból.

Az OzoneTv szerdai Egyenlítő c. műsorának vendége Lieber Tamás a BEBTE elnöke elmondta, hogy ugyan sokan jártak már Norvégiában, az ország teljes végigutazására azonban viszonylag kevesen vállalkoztak. A BEBTE csapata szerencsésnek mondható, mivel a programjukat kint élő magyarok segítették. Szállással szolgáltak, vezették őket és ötleteket is adtak. Tőlük lehet tudni például, hogy a norvégok nagyon sport- és friss levegő centrikusak, így nem szegi kedvüket a rossz időjárás. Bármikor elmennek túrázni vagy biciklizni, sőt a gyerekekre csak egy vízálló kezeslábast adnak, és már viszik is ki őket játszani az esőben. Ahogy a mondás tartja: Nincs rossz idő, csak rossz ruházat!

 

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.