Milyen házban kellene élnünk?

A környezettudatos életmód előnyeit számtalanszor hallhattuk már, és azt is mindenki tudja, hogy passzívházakban kellene élnünk a természetvédelem érdekében. Az elvek gyakorlati megvalósításáról, a zöld építkezési és lakberendezési elvekről azonban keveset tudtunk – eddig.

Az energiatudatos ház kialakításához számtalan dologra kell figyelnünk. Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. adásának egyik vendége, Kazinczy Gyöngyvér okleveles építészmérnök elmondása alapján fontos szempont az épületek déli tájolása, a nyílászárók használatának minimalizálása és a természetes építőanyagok használata. Továbbá az is lényeges szempont, hogy merre néznek a ház ablakai, hogyan rendezzük és tájoljuk a szobákat. Illetve fontos az épületek minél egyszerűbb formája. Azonban azoknak sem kell aggódniuk, akik most nem tudnak építkezésbe fogni, zöld háztartást ugyanis bárki vezethet. A fertőtlenítéshez, tisztításhoz használhatunk citromsavat, szódabikarbónát és a mosóport akár kiválthatjuk mosódió segítségével. A környezettudatos életvezetéshez nem kell feltétlenül átalakítani a szokásainkat, beszerezhetünk például víztakarékos csapbetéteket. A legmeghökkentőbb zöld „lakberendezési tárgy” azonban kétségtelenül a komposzt wc: ezzel nem csak a vízfogyasztást minimalizálhatjuk, de kertünk földjébe is tápanyagot viszünk.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. DRSZABOZSOLT

    Sokat beszélnek a passzívházról, de brutálisan drága a kivitelezése. Írják, hogy tíz-húsz százalékkal drágább, mint a hagyományos, de ez egyszerűen nem igaz. Ez csak akkor lenne igaz, ha a hagyományos házakat passzívházhoz szükséges anyagokból építené az átlagember, de nem passzívház technológiával és nem passzívház gépészettel. Viszont passzívházhoz szükséges anyagokat az átlagember átlagházhoz nem használ. (Háromrétegű ablakok, extra vastag szigetelés légtömörség eléréséhez szükséges segédanyagok stb…) Szóval egy hagyományos, jó minőségű, egyébként igényes ház építéséhez képest is dupla költség….

  2. Az a +15-20 % reális…lesz, ha a piac ezen szegmensében is kialakul a tényleges verseny. Ma még nem így van.
    Saját véleményem szerint a passzív vagy legalább az alacsony energiafogyasztású házak építéséé a jövő…viszont tudomásul kell venni a vele járó korlátokat, gondolok itt az építészeti lehetőségek elég komoly leszűkülésére.
    Egyébként már volt szerencsém tanúsítani A+ (14 %) besorolású házat, melynek bekerülési értéke a +20 %-on belül volt.