Milliókat kaphat, aki lakást, házat újít fel – új energiapályázatok jönnek!

A fejlesztési tárca 1,6 milliárd forintos pályázatot írt ki a energetikai felújításokra és takarékos új otthonok építésére. A kkv-k 9 milliárdra pályázhatnak energiatakarékosságuk növelése érdekében.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,6 milliárd forint keretösszegben ír ki pályázatot energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos új otthonok építésére az Új Széchenyi-terv Zöld beruházási rendszerben – jelentette be Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár írja a napi.hu. A Mi otthonunk felújítási és újotthon-építési alprogram forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják. A Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) részeként pedig 9 milliárd forint pályázati forrást nyitottak meg, itt mikro-, kis-, és középvállalkozások kaphatnak segítséget ahhoz, hogy működésük során növeljék az energia- és nyersanyaghasználat hatékonyságát. A hagyományos építésű, 1992 előtt épült ingatlanok komplex energetikai korszerűsítésére természetes személyek és lakóközösségek nyújthatnak majd be pályázatot. A támogatható tevékenységek közé tartozik egyebek mellett a nyílászárók cseréje, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, a hagyományos energiaforrással működtetett fűtési és használati melegvíz rendszerek felújítása, átalakítása, valamint a megújuló energia felhasználásának elősegítése. Lakásonként legalább 50-60 százalékos energia-megtakarítás esetén, legfeljebb 3-5 millió forint támogatás nyerhető el, a pályázati forrás a teljes beruházási érték 40-50 százalékát fedezheti.

 
A beruházással érintett lakóingatlannak legalább három energetikai kategóriát kell javulnia, és legalább a B szintű besorolást el kell érnie. Az új építésű otthonok támogatásának célja, hogy az épületek A vagy A+ kategóriás energetikai szintet érjenek el. A kiíráson természetes személyek és építtető gazdálkodó szervezetek juthatnak négyzetméterenként 40-60 ezer, de lakóegységenként legfeljebb 4-6 millió forinthoz. A támogatható tevékenységek köre megegyezik a felújításokéval. A fejlesztési minisztérium közleménye szerint a támogatás minden esetben vissza nem térítendő, utófinanszírozással folyosított összeg. A pályázatok augusztus 15. és október 30. között, illetve a keret kimerüléséig nyújthatók be. A pályázati felhívás és útmutató az Energiaközpont Nonprofit Kft. honlapjáról (www.energiakozpont.hu) érhető el.

 
Bencsik elmondta, az EBRD napokban közzétett tanulmánya szerint Magyarország már közel áll a világ élvonalához a karbonszegény gazdaságra áttérés folyamatában, de még bőven van elvégzendő feladat. A hazai épületállomány energiafelhasználásának hatékonyabbá tétele egyrészt csökkenti a rezsiterheket, másrészt hozzájárul a belső piaci kereslet élénkítéséhez. Az államtitkár szerint jelenleg az energiaipar és az energiagazdaság forradalma zajlik, a tét pedig nem csupán a technológiai lépéstartás, hanem a piaci versenyképesség megőrzése.

 
A harmadik negyedévben jön a napenergia
Szakértői egyeztetés alatt áll a napenergiát hasznosító, használati melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését támogató pályázati konstrukció – tette hozzá Bencsik. A családi házak és legfeljebb 12 lakásos hagyományos építésű társasházak számára megnyitni tervezett kiírás a harmadik negyedévben jelenhet meg közel 3 milliárd forint keretösszeggel.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.