Miként viszonyulnak a magyarok a klímaváltozáshoz?

Majdnem minden árt a környezetben, amit a modern életben csinálunk – válaszolta a megkérdezettek 40 százaléka a Magyar Tudományos Akadémia felmérése során.

Az MTA azt vizsgálta, hogy Magyarországon az emberek hogyan viszonyulnak a klímaváltozáshoz. A kutatásból kiderül, hogy ebben a kérdésben az emberek saját felelősségüket hasonlónak látják, mint a politikusokét, vagy a kormányét. Megoldás terén viszont a kutatóktól, tudósoktól várják a megoldást.

Baranyai Nóra és Varjú Viktor a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Intézetének tudományos munkatársai azt mondták, hogy ez a felmérés egy nagyobb kutatás részét képezte. A Magyarország hosszú távú társadalmi és gazdasági előrejelzése címmel készült kutatásban gazdasági, demográfiai és földhasználati előrejelzések készültek és ezeket a mutatókat kívánták árnyalni a kérdőívben adott válaszokkal. Az MTA munkatársai arra törekedtek, hogy megyei szinten is reprezentatív legyen ez kérdőív. A válaszadók több mint 90 százaléka tisztában volt a fogalommal és az ellenőrző kérdések is megerősítették ezt. Például az is kiderült, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érzékelik a legjobban a klímaváltozás hatásait, viszont itt tudnak a legkevesebbet erről az emberek.

Nézzék meg az április 7-én az Egyenlítőt este 11 órakor az OzoneNetwork tévén, melynek vendégei Baranyai Nóra és Varjú Viktor, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Intézetének tudományos munkatársai lesznek, és még többet megtudhatnak arról, hogy a magyar emberek miként viszonyulnak a klímaváltozáshoz.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.