Miért ne tankolhatna szélkerékből hidrogént?

Miközben idehaza továbbra is az a mantra az energetikában, hogy a nap-, és szélenergia termelés az energiatárolás problémájának megoldatlansága miatt csak széljegyzet a masszív, klasszikus erőművi elképzelések által írt történelemben, a németek (már megint) inkább az előttük álló probléma megoldására koncentrálnak. A mainzi pilotprojekt már jövőre termelővé válik.

Lerakták a Mainz Városi Művek, a Siemens, a Linde és a Rhein/Main Főiskola energiatároló projektjének alapkövét. Sigmar Gabriel szövetségi gazdasági és energiaügyi miniszter az alapkőletétellel együtt a tárca támogatását is átadta a projekthez, ami jövőre már fontos hozzájárulás lehet a németországi energiaváltáshoz.

A pilot projektben egy közösen kifejlesztendő berendezés nagyobb mennyiségű hidrogént fog környezetbarát forrású – többek között a környék szélerőműveiből származó – árammal vízbontás útján előállítani. A hidrogént a helyszínen tartálykocsikba töltik, és tárolják, illetve a későbbi áram- és hőtermeléshez közvetlenül a földgáz-hálózatba táplálják. De a tartálykocsikkal az Energiaparkból a sűrűsödő hálózatú és növekvő kapacitású hidrogén töltőállomásokra is lehet hidrogént szállítani, ahol így emissziómentesen működő járművek tankolhatnak hidrogént.

A mainz-hechtsheim-i létesítmény legfontosabb része az elektrolizáló helyiség, ill. a Siemens által kifejlesztett hidrogén-elektrolizáló rendszer. Az elektrolízis elve ugyan köztudomású, de a mainzi berendezés különlegessége az, hogy 6 megawattos energia-felvétele révén ez lesz a világ legnagyobb ilyen felépítésű hidrogén-elektrolízis üzeme.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.

Nincs hozzászólás

  1. És gondoljuk tovább! Mi lesz a felszabaduló “O” -val? Elnyeletjük valamivel, vagy betapasztjuk vele az ózon-lyukat?
    Én is a megújuló energia pártján állok!
    De miért nem a magyar fejlesztésű, függőleges tengelyű szélerőművet hasznosítjuk?
    Miért nem az erjesztésből és más mezőgazdasági technológiai folyamatból származó hulladék energiát hasznosítjuk?
    Az időszakos (nyári) napenergiát forróvízre, netán gőzzé alakítani is lehetne.Nem csak óriási rendszerekbe kellene gondolkodni, hanem helyi kiscsoportos megoldások is sokat segíthetnének az energia spórolásban.A környezetvédelem területén rengeteg kihasználatlan terület van.Az energia szinte mérhetetlen mennyiségben áll rendelkezésünkre, csak szemlélet és stratégia hiányában (nem elsősorban pénzhiány) nem látjuk a fától az erdőt.
    Szeretném, ha a zöld energia termelése nálunk nem csak divatirányzat és kampány
    lenne hanem stratégiai cél!!!!!
    A fejlesztési koncepció hiánya csak időleges felbuzdulás eredményeként létrejövő
    un. lebegő, semmihez sem kapcsolódó, egyedi berendezéseket hoz létre, amelyek a nagy bekerülési költségek miatt nem megismételhetőek. Ezért nem tudnak elterjedni.