Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Miért lebegnek a napelemek?
Tudj meg többet: Napenergia

Miért lebegnek a napelemek?

Ázsiában nagyobb méretű lebegő fotovoltaikus telepítésekre kerülhet sor, de a trend Európában is elindult, és bár függőben van a támogató szabályozási környezet és az ösztönzők kialakítása, a technológia több tucat gigawattnyi termelési kapacitást kínálhat Európában.

Idén áradtak a lebegő napelemekre vonatkozó bejellentések, Dél-Koreában 2,1 GW-os projektet kínálnak. Br Európában a telepítések kisebb méretűek és a piac mérete is elmarad az ázsiai piacétól, a lebegő napelem kezd teret nyerni. Az EU legfrissebb címlapra kívánkozó bejelentése Hollandiából érkezett, ahol a német csoport, a BayWa r.e. megújuló energiákkal foglalkozó részlege az ország eddigi legnagyobb lebegő napelem telepítését nyitotta meg. Holland partnerükkel, a GroenLevennel közösen a BayWa mindössze hat hét alatt építette meg a 14,5 MW-os lebegő erőművet. A Zwolle város közelésben épült Sekdoorn projekt a BayWa harmadik lebegő napelem erőműve Hollandiában, az idén üzembe helyezett 2 MW-os Weperpolder-i erőmű és a 8,4 MW-os Tynaarlo-i létesítmény telepítését követően. „Mindössze pár hónapon belül 25 MW-nyi lebegő fotovoltaikus erőművet építettünk Hollandiában, így Európában mi lettünk az egyik legnagyobb lebegő szolár telepítők” – ismertette Benedikt Ortmann, a BayWa r.e szolár projektekért felelős globális vezetője. „Azok a telepítések fontos kiegészítői a talajra telepített létesítményeknek, és intelligens megoldást jelentenek az ún. kettős hasznosítású napelemes alkalmazásokra, például a mezőgazdasági művelés és a napenergia termelés, a napelemes gépkocsi parkolók, az épületekbe integrált fotovoltaikus rendszerek és a tetőn elhelyezett napelemek. Azt tervezzük, hogy jövőre Európában 100 MW-nál több lebegő napelemet fogunk telepíteni.”

Üzleti lehetőség

A vállalat szerint Európa más régióiban tervezik a lebegő napelemek bevonását, mivel a technológia másodlagos árbevételt biztosít a kereskedelmi vállalkozásoknak, például víztározóknak, halgazdaságoknak és használatból kivont lignitbányáknak. „Hollandiai hálózatunkhoz hasonlóan dolgozunk lebegő naperőművek telepítésén Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban” – Európa valóban jelentős potenciállal bír. A jelentések szerint Franciaország és Hollandia már kínál olyan ösztönzőket, amelyekkel kifejezetten a lebegő napelemeket célozzák, és a BayWa r.e. kiemelte, hogy a német döntéshozók a sarkukban járnak az ilyen szabályozások miatt. Az ilyen nyomás megnyitja az utat a lebegő szolár előtt, amely végül része lesz a a német megújuló termelési kapacitások árverésein. A BayWa és a szerelési szerkezetekre szakosodott Zimmermann PV-Stahlbau fejlesztette ki a Zim Float nevű lebegő rendszert, amelyet a saját telepítéseinél is használ „Bebizonyítottuk, hogy a lebegő szolár műszakilag kezelhető, és csak kevéssel haladja meg a talajra telepített rendszerek költségszintjét” – tette hozzá Ortmann. „Az elektromos áram költségének a lehető legalacsonyabb szinten történő optimalizálása érdekében kulcsszerepet kap a rendszerek stabilitása és hosszú távú tartóssága. Ezért terveztünk teljesen új lebegő napelempark koncepciót partnereink bevonásával.”

Forrás: mnnsz.hu

 

Kalkuláljon Ön is. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Ajánlott tartalom

Igaz, hogy 50 éve termel az első napelemes rendszer?

Valóban igaz, hogy ezek az elsőként felszerelt napelemes rendszerek már 50-60 éve üzemelnek.