Miért jó a kínai napelem?

Sokan úgy gondolják, hogy a Kínából érkező termékek mind silány, gyenge minőségűek. Ám ez közel sincs így!

Sőt a napelemek tekintetében ez a kijelentés teljesen megcáfolható. Az ázsiai országot gyakran emlegetik a világ gyáraként is, ami arra utal, hogy a körülöttünk megtalálható különböző termékek többsége Kínából származik. Viszont ebben a cikkben kimondottan a napelemekkel fogunk foglalkozni, és azzal, hogy eloszlassuk azt a tévhitet, hogy a kínai panelek vásárlása és használata kockázatot jelenthet.

ÉRDEMES KÍNAI NAPELEMEKET VÁSÁROLNI!

Az tudni érdemes, hogy gyakorlatilag szinte minden napelem Kínában, vagy a Kelet-, Délkelet-Ázsiában készül. Mint minden más európai, vagy amerikai márkánál maga a termék legyártása az ázsiai kontinens valamely országához köthető. Így ha német, svájci, vagy amerikai panelnek eladott napelemet vásárolunk, akkor az is minden bizonnyal valamelyik távol-keleti államból érkezhetett.

A kínai gyártók egyik nagy előnye, hogy jó minőség mellett kedvező áron is tudnak termelni. A megfelelő minőségre pedig a termékre adott 20-25 éves garanciaidő is utal. A világ legnagyobb napelemparkjai is mind kínai napelemekből épültek fel, és jelenleg is gond nélkül termelnek. De ugyanez jellemző világ szinten milliónyi háztartásra, ahol már több éve hibamentesen üzemel a kínai panelekből álló napelemes rendszer.

A legismertebb kínai napelemek a következők:

HISUNAGE

ASTRONERGY

LONGI

ZNSHINE

CSUN

 

Ezeknek a napelemeknek, gyártóknak a többsége szerepel a TIER 1-es listán, ami azt jelenti, hogy megbízható pénzügyi háttérrel rendelkező előállítóról van szó. Miért is fontos ez? Mivel messziről, hetek alatt érnek csak Magyarországra a napelemek, ezért nem árt, ha az adott gyártó cég stabil pénzügyi háttérrel rendelkezik, folyamatos ellátást és gyártást tud biztosítani, valamint hosszú távon is életképes tud lenni, ami nem mellékes a panelekre vállalt hosszú garanciát figyelembe véve.

A fent felsorolt gyártók közül a LONGI-ról nem érdemes túl sokat beszélni, hisz ők már elérték, hogy a neve magáért beszéljen. A cég jelenleg a világ legnagyobb napelem gyártói között van. A ZNSHINE szintén jó hírnevű vállalat a piacon.

A koronavírus némiképp növelte az ellenszenvet a kínai termékek iránt, hogy a járvány kirobbanásának gócpontja pont az ázsiai ország volt. Az emberek attól tartottak, hogy a Kínából érkező napelemek, inverterek fertőzöttek. Ez viszont abszolút felesleges volt! Tudni kell, hogy a termék legyártása és Magyarországra érkezése és a telepítés között több hét, hónap is eltelik. Ráadásul ezeket a napelemeket a higiéniai elvárásoknak megfelelően kezelik és szállítják a gyárból egészen az ügyfélig. Így pedig nem kell tartani attól, hogy a napelemeken bármiféle fertőző életforma jelen lehet.

JAVASLATOK NAPELEMVÁLASZTÁSHOZ

A napelemek esetében érdemes nyomon követni az aktuális trendeket, mivel a piac rendkívüli ütemben fejlődik. Egyre jobb hatásfokú, egyre nagyobb névleges teljesítményű napelemek kerülnek a piacra. Kijelenthető, hogy minden évnek megvan a maga jellemző panele. Az elmúlt évek a 270-es, 275-ös, 280-as panelekről szóltak, napjainkban pedig egyre inkább veszik át a terepet a nagyobb 300 Wp feletti napelemek.

A fejlesztés ugyanakkor a formavilágot és összetételt is érintik. Gyakoriak már a felezett cellás napelemek, és előfordulnak már hibrid, perovszkit-szilícium alapú cellás panelek is. Ezek mind jobb hatásfokot biztosítanak, lehetővé téve, hogy adott besugárzás mellett minél több energiát termelhessenek. Emellett érdemes azon is elgondolkodni, hogy mono- illetve polikristályos napelemet választunk. Mindkét típusnak megvan a maga előnye, így azt érdemes megvizsgálni, hogy a fejlesztendő ingatlanra és pénztárcánknak melyik a megfelelő. 

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.