Miért a napenergia a legnépszerűbb?

A megújuló energiák hasznosítását tekintve a lakossági, a vállalkozói és állami szférát tekintve is a legelterjedtebb megoldásnak a napenergia számít.

Emellett az országban helyenként láthatunk szélerőműveket, vízerőműveket és további „zöld erőműveket”. Magyarország gazdag folyóvizekben, a szél is szinte állandóan jelen van, akkor mégis miért a napenergia a legnépszerűbb? Ennek a kérdésnek járunk utána jelen cikkben és fejtjük ki az okokat, hogy mégis miért találkozunk lépten-nyomon napelemekkel az országot járva.

SZÉLERŐMŰVEK MAGYARORSZÁGON

A szélerőművek nagyon népszerűek a nyugati országokban (Spanyolország, Németország, Hollandia, Dánia), hazánkban mégis alig látunk belőlük néhány darabot. Mégis mi lehet ennek az oka? A válasz egyszerű. A szélerőművek hatékony üzemeltetéséhez állandóan jelen lévő szélre és meghatározott szélerősségre van szükség. Előbbi indok érthető módon a működésük alapfeltétele, utóbbi pedig egy üzemeltetést korlátozó tényező. A szélerőművek lapátjai úgy vannak kalibrálva, hogy meghatározott szélerősség esetén képesek csak mozgásba jönni, viszont túl erős légáramlat esetén akár meg is sérülhetnek, ezért láthatjuk őket viharos szél esetén rögzített lapátokkal. Szélturbinák gazdaságos üzemeltetéséhez rendkívül nagy építményekre és költségre van szükség, amit önállóan egy háztartás, vagy vállalkozás nem tud önállóan megvalósítani. A szélenergia emellett gyakran megkapta azt a kritikát, hogy jelentős veszélyt jelent a madárállományra, azok vonulására.

VÍZENERGIA

A Föld legnagyobb teljesítményű megújuló erőművei jelenleg a vízerőművek (Három-szurdok-gát – Kína – 21 000 MW, Itaipu-gát – Brazília-Paraguay – 14 000 MW). Ezek általában nagy és nagy esésű folyókon helyezkednek el visszaduzzasztva azok vízhozamát. Magyarországon ugyan áthalad két nagy folyó, a Duna és a Tisza, de ezek többnyire sík területen haladnak keresztül, így visszaduzzasztásukhoz hatalmas mesterséges gátrendszerre lenne szükség, ami miatt létrehozásuk nem lenne gazdaságos. Éppen ennél az indoknál fogva egy vízerőmű ugyancsak olyan beruházás, mely csak állami beruházásként, hatalmas összegeket megmozgatva hozható létre. A szélerőművekhez hasonlóan a vízerőműveket is éri kritika, hisz a felduzzasztással és gátakkal a halak mozgástere korlátozódik.

vízerőmű

EGYÉB ALTERNATÍV ERŐMŰVEK

A technológia fejlődésével egyre több alternatív energiaforrást tudunk az emberiség hasznára fordítani. Ilyennek számítanak a hullám-, árapály-, biogáz-, vagy éppen geotermikus erőművek. Előbbi kettő hazánk esetében tengerpart hiánya okán nem jelent releváns lehetőséget, viszont utóbbi kettőben még kiaknázatlan lehetőségek rejlenek. Magyarország igen gazdag termálvizekben, így ezek nem csupán közösségi fürdőkben, hanem fűtési és elektromos energiaként is jól hasznosíthatók geotermikus erőművekben. A biogáz erőművek a szerves anyagokból mikróbák által nyernek ki tovább hasznosítható gázokat (metán, nitrogén, hidrogén, stb.). A szerves anyagok lehetnek mezőgazdasági melléktermékként jelentkező növényi részek, szennyvíziszap, vagy egyéb háztartási szerves hulladékok. Ezek ellenőrzött körülmények között történő bomlasztásával gázok keletkeznek, melyek kémiai eljárásokkal hasznosíthatóvá válnak.

Mindkét eljárás viszont olyan anyagi ráfordítást jelent, amit önállóan egy háztartás, vagy vállalkozás sem engedhet meg magának, így ezek előfordulása szintén lokális.

biogáz

NAPENERGIA NAGY ELŐNYE

A napenergia legnagyobb előnye Magyarországon, hogy szinte bárhol rendelkezésre áll, és gazdaságosan felhasználható elektromos árammá alakítható. Ez a technológia jár legelőrébb a fejlesztések tekintetében, és már évtizedek óta elérhető a lakosság számára is. Jelenleg már olyan sok piaci szereplő (gyártó, kivitelező) van, hogy a verseny lenyomta az árakat, ezért igen kedvező áron telepíthetők ezek a rendszerek a háztartások esetében is. Egy háztartási méretű szerkezet épp ugyanúgy működik, mint egy napelempark, csak eltérő mennyiségű energiát állít elő. A napelemes rendszerek méretében gyakorlatilag nincsenek korlátok, mivel a paneleket megfelelő bekötését követően azok kis, pár kilowattos rendszermérettől egészen megawattos nagyságúak is lehetnek. A hazai piacon már számos cég foglalkozik napelemes rendszerek kialakításával, amivel ki tudják szolgálni a lakosságot, a vállalkozásokat és az állami szférát egyaránt. Az egyéb alternatív energiaforrásoknál felsorolt indokoknál és a napenergia mellett szóló érveknél fogva tapasztaljuk azt, hogy a fotovoltaikus rendszerek váltak a legelterjedtebb technológiává a hazai piacon.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.