Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Mi van a vizes palackokban?

Mi van a vizes palackokban?

Évente több milliós nyereségre tesznek szert a jóhiszemű vásárlókból azok az amerikai palackozott víz gyártók, amelyeknek sikerül elhitetniük, hogy a csapvíznél jobb minőségű termékeket gyártanak, miközben az iparági szabályozás a közönséges vezetékes ivóvíz szintjét sem éri el.

Az amerikai számvevőszék (GAO) jelentése szerint az élelmiszer- és gyógyszer felügyeletnek (FDA) alig van beleszólási joga a palackozott vizek biztonságának szabályozásába, míg a megfelelő hatalommal rendelkező szövetségi államok elsősorban a csapvíz minőségére koncentrálnak. A jelentés egy újabb lépés volt a képviselőház energiaügyi és kereskedelmi albizottságának palackozott vizekkel foglalkozó meghallgatásán.

Az FDA-nak nincs semmilyen törvény által meghatározott joga ahhoz, hogy a palackozott vizek minőségét vízminőségi tesztek elvégzésére szakosodott laboratóriumokban ellenőriztesse, vagy ezek eredményéről jelentést kapjon, még akkor sem, ha valamilyen szabálysértésre derül fény – olvasható a GAO jelentésében.

“Sokak szerint a palackozott víz a csapvíznél egészségesebb és biztonságosabb” – mondta Jane Houlihan a Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) képviselője, hozzátéve, hogy néhány vállalat olyan adatokkal próbálja a vevőket a csapvíztől eltántorítani, amelyeket hozzáférhető adatokkal nem támasztottak alá. “Az amerikaiak magas árat képesek fizetni azért a palackozott vízért, ami a csapvíznél 1900-szor többe kerül, az előállítása, illetve a leszállítása kétezerszeres energiát igényel” – hangsúlyozta a környezetvédő.

Az utóbbi években a legkülönfélébb szennyezések, többek között mérgező vegyületek, tisztítószerek, penészgombák és baktériumok miatt is hívtak már vissza palackozott vizeket. Legutóbb Kaliforniában betegedett meg néhány középiskolás, akik egy automatából vásároltak ivóvizet. Joseph Doss, a forgalmazók nemzetközi szövetségének (International Bottled Water Association, IBWA) elnöke szerint az Egyesült Államokban 33 milliárd liter palackozott víz fogyott 2008-ban, azaz lakosonként évi 108 liter volt a fogyasztás. Az iparág bevétele tavaly mintegy 11,2 milliárd dollár (2200 milliárd forint) volt. A palackos vizek a szénsavas üdítőitalok mennyiségének felét teszik ki, és csak kevéssel adnak el több vizet, mint sört és tejet.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.