Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / CNG-LPG-LNG / Mi lesz, ha nem lesz gáz? Készül a válságterv
Tudj meg többet: CNG-LPG-LNG

Mi lesz, ha nem lesz gáz? Készül a válságterv

Az Európai Unió betilthatja a földgáz kivitelét és elrendelheti az ipari felhasználás korlátozását lakossága ellátása érdekében, ha reális veszéllyé válik az Oroszországból érkező import téli elakadása, írta a Világgazdaság.

A korlátozás akkor léphet életbe, ha reális veszéllyé válna az orosz gázimport elakadása. Kijev korábban arra figyelmeztette a gáz nyugati vevőit, hogy Oroszország az export téli leállítására készül, Moszkva azonban ezt tagadta, szerinte viszont a vezetéket ukrán területen megcsapolhatják.

Miközben az oroszországi szállításoknak leginkább kitett délkelet-európai térség olajat és szenet gyorsan importálhat új irányból, vezetékes gázhoz már nehezebben juthat, a cseppfolyós gáz (LNG) importjára pedig még nincs felkészülve. Az LNG-t hozó tartályhajók elsősorban az Atlanti-óceáni és a Földközi-tengeri kikötőbe futnak be, de az oda szállított gázt az európai kereskedők gyakran magasabb áron továbbexportálják ahelyett, hogy itt, a földrészen értékesítenék.

Ennek a gáznak a továbbadását kellene az uniós terv szerint letiltani, és a gázt az európai földalatti tárolókba juttatni.

A lap megjegyzi, az európai gáztárolókba lévő 70 milliárd köbméter gázból a földrész éves gázigényének a 15 százaléka elégíthető ki. A tárolók kihasználtsága 90 százaléknál tart. A hazai MMBF tárolójában jelenleg 1,55 milliárd köbméter gáz van, ezzel a biztonsági kapacitások már beteltek, és jelenleg a létesítmény kereskedelmi célra elkülönített része telik. Az MFGT 1,67 milliárd köbméternél és körülbelül 40 százalékos töltöttségnél tart.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

A koronavírus hatással van az energiafelhasználásunkra is

A kijárási korlátozás, a távmunka és egyéb vírusellenes intézkedések az energiafelhasználásra is hatással vannak.