A megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer (röviden METÁR) egy törvényben előírt szabályozási és támogatási rendszer.

Mi az a METÁR?

A megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer (röviden METÁR) egy törvényben előírt szabályozási és támogatási rendszer.

Lényege, hogy a megújuló energiák termelését (áramot vagy hőt) egy meghatározott, támogatott és kiszámítható időre garantált módon veszik át. A szabályozás célja, hogy a megújuló energiákba érdemes legyen befektetni Magyarországon. Erre szükség is van, mivel erősen le vagyunk maradva az EU más országaihoz képest (még Kelet-Európa tagállamaihoz képest is) a megújuló energiák használatában, és közben az EU-s és Kiotói szabályozás ezek arányának növelését írja elő. Jelenleg a törvény előkészítési fázisban van, egy szövegváltozata ismert. Ezek szerint a különböző technológiák – eltérő megtérülésüknél fogva – különböző időre garantált és különböző összegű egységekben adhatják el a villamos és hőenergiát. Például napelemek esetén várhatóan 15 évig lesz garantált, hogy x Ft-ért veszi át az áramszolgáltató a napelemek által termelt kWh-kat. A METÁR forrása, pénzügyi alapja a villamos- és hőenergia számlákba kerül beépítésre: egységenként néhány fillért fizetünk, amiből a támogatott rendszerek visszavásárlási árát finanszírozzák. Az EU legtöbb országában, és a világban még számos helyen működik hasonló támogatási rendszer a megújuló energia befektetések ösztönzésére. A keretszabályozás 2012-ben első változatban elkészült, de a bevezetés csak 2013-tól volt tervezve. Majd 2012 végén megjelent hírek szerint a Kormány a tervezet felülvizsgálatára adott utasítást. A piaci szereplők és a szaksajtó szerint ezzel gyakorlatilag elhalasztják a METÁR életbe lépését, és a törvény kihirdetését – a konkrét tarifák megállapítása is ebben a törvényben meghatározásra.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.