Mi a teendő a megunt, elromlott okostelefonokkal?

Manapság az egyik legdinamikusabban képződő elektronikai hulladékot a különböző okostelefonok, tabletek és laptopok jelentik. Ezek élettartama ugyanis igen rövid csupán 2-5 év.

MIÉRT JELENT PROBLÉMÁT, HA A SZEMÉTBEN VÉGZI AZ ELEKTRONIKAI BERENDEZÉS?

Elsőre hihetetlennek hangzik, de évente több mint 4000 db Eiffel-toronynak megfelelő halom elektronikai hulladék keletkezik világon. Ugyanezt a megállapítást erősíti meg a Global E-waste Monitor 2017-es kiadványa, amely beszámolt arról, hogy évente több mint 40 millió tonna ilyen jellegű hulladék képződik. Ami még rémisztőbb, hogy az elektronikai hulladékok mennyisége évről-évre nő, egyes számítások szerint 2021-re a 2017-es mennyiség már több mint 52 millió tonnára nő. Az elektronikai hulladék zömét a gyorsan amortizálódó mobiltelefonok, táblagépek, laptopok és notebookok teszik ki. A szórakoztató elektronikai eszközök olyan anyagokból állnak, melyek természetes módon nem bomlanak, viszont erősen szennyezni tudják a környezetet. A szemétbe dobott elektronikai eszközök ugyanakkor nem minden esetben hasznosíthatatlan hulladékok. Egyrészt ezek bizonyos hányada működőképes, csak nem a legmodernebb technológiát jelentik. Más részük pedig alkalmas az újrahasznosításra, főleg úgy, hogy olyan ritka földfémeket tartalmaznak, amik nélkülözhetetlenek az új készülékek előállításához is. Mindezért egyáltalán nem mindegy, mit teszünk régi/elromlott készülékünkkel új eszköz vásárlása esetén.

MIVEL MIT ÉRDEMES TENNI?

A még használható, de számunkra már feleslegessé vált elektronikai eszközöket családon belül, ismerősi körbe, vagy az ilyen technológiát nélkülözők számára is elajándékozhatjuk. Fontos, hogy az eszközöket átadás előtt lehetőleg állítsuk vissza a gyári beállításokra, amivel magunkat és a későbbi használóját is megkímélhetjük az esetleges kellemetlenségektől, adatok kiáramlásáról. Amennyiben a készülék elromlott, vagyis számunkra és mások számára is használhatatlanná válik, akkor sem szabad ezeket az elektronikus berendezéseket a kommunális hulladékok közé dobni. Egyrészt a termékeket felépítő veszélyes anyagok és a bennük található akkumulátorok miatt, másrészt azért, mert bizonyos részeik újrahasznosíthatóak. Tehát fontos, hogy környezettudatosan cselekedjünk! Az interneten, de akár a megvásárlás helyszínén is tudunk érdeklődni afelől, hogy az elromlott mobiltelefonokat, tableteket és laptopokat hol tudjuk leadni. A városokban általában a helyi szemétszállítást biztosító szolgáltató lehetőséget teremt arra, hogy az általuk fenntartott hulladékudvaron díjmentesen leadhassuk ezeket a termékeket. Több elektronikai áruházlánc, és kommunikációs szolgáltató is lehetőséget, sőt mi több kedvezményt biztosít új termék vásárlásánál, ha mellé a régi készülék is leadásra kerül.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.