Mesterséges energia sziget az Északi-tenger közepén

A belga kormány egy mesterséges sziget kialakítását tervezi az Északi-tengeren.

A „Der Spiegel” német lap szerint a projekt az „iLand” nevet kapná, s megoldaná az ország áramellátási problémáit: szélenergia raktározására képes szivattyús tárolómű épülne a szigeten, mely egy mandulaformájú gyűrű látványát nyújtaná fentről nézve, kék „pupillával” a közepén.

Nem véletlen, hogy Belgium elkezdte a különös sziget tervezését: az elkövetkezendő években több száz szélkerék épül majd öt új szélparkban az országban; ezek a szélerőművek időnként több áramot termelnének, mint amire szükség lenne. A mesterséges homoksziget ezt az energiatöbbletet hivatott majd tárolni. Éjjelente, amikor alacsony az áramigény és a szélkerekek áramtöbbletet termelnek, a tengervíz kipumpálásra kerülne a gyűrűből. Amikor viszont igen magas az áramigény (például reggelente), a vizet visszaengednének víz alatti turbinákon keresztül a szigetgyűrűbe. Az energia sziget így 500 megawatt előállítására lenne képes négy órán keresztül, és a világ első tengeri energiatárolója lenne!

Holger Rogall, a Berlini Közgazdasági és Jogi Egyetem fenntartható gazdálkodás professzora szerint azonban a szélenergia tárolása még nem aktuális téma, hiszen nem kerül elég szélenergia előállításra, melyet aztán tárolni lehetne, illetve az előállított áram még közvetlenül betárolható a hálózatba. A fentebb említett szélenergia park kiépítésével azonban az elkövetkezendő tíz-húsz évben megnő majd a tárolás jelentősége, s ezáltal a mesterséges sziget is komoly szerephez juthat. A mesterséges sziget létrehozása egymilliárd euróba kerülne, de fontosak az ehhez hasonló projektek, hiszen – tekintettel jövőnkre – elengedhetetlen az újabb és újabb tárolási módszerek feltérképezése, kipróbálása.

Jean-Marie Dedecker belga ellenzéki politikus kritikával illette a projektet. Szerinte az évi nyolcmilliárd euró fenntartási költség bizonyos cégeknek aranybánya lenne, és a politikus arra is rámutatott, hogy nem készültek vizsgálatok arról, hogy milyen káros áramlatok keletkezhetnek a medence ürítése és feltöltése következtében, így a sziget akár negatív hatással is lehet az ökorendszerre.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.