Mérgező hulladékkal bizniszel az olasz maffia

Nápoly környéke után Toscánába és Kelet-Európába is szállít mérgező hulladékot a maffia – jelentette be pénteken Olaszország szervezett bűnözés elleni főügyésze.

Franco Roberti közölte, hogy a nyomozók nemrég felfedeztek egy mérgező hulladékot tartalmazó illegális lerakóhelyet Prato környékén, a turistáktól zsúfolt Firenzétől mindössze 17 kilométerre. Nyomozás folyik mérgező hulladék Kelet-Európa egyik államába szállítása ügyében is, de azt nem mondta meg, hogy melyik országról van szó, mivel még nem zárult le a vizsgálat. Mindeddig a nápolyi maffia – a camorra – szűkebb pátriájában rejtette el a főként az iparosodottabb északi országrészből származó mérgező hulladékot, de a város környéke már “megtelt”, ezért keres új lerakóhelyeket. A nyomozók nemrég fedezték fel, hogy a Nápoly környéki földeken évtizedek alatt több millió tonna mérgező hulladékot rejtettek el, ami megbetegedéseket okozott. Emiatt több tízezren tüntettek novemberben Nápolyban. Roberti főügyész szerint a camorra számára logikus választás volt Prato, ahol kínai gengszterek rendezkedtek be, akikkel jó kapcsolatokat ápol. A kínaiak ezen a vidéken titkos ruhagyárakat működtetnek, amelyekben márkás cikkeket hamisítanak. A camorra hosszú ideje jól jövedelmező együttműködést folytat velük a hamis áruk gyártásában és értékesítésében. A mérgező hulladék illegális eltüntetése sok milliárd eurós haszonnal jár a bűnözők és az iparvállalatok számára is.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.