Mentsük meg a devecseri kastélyparkot!

Az idestova egy hónappal ezelőtt történt kolontári gátszakadás következtében lezúduló iszaptenger nem kímélte Devecser egyik legjelentősebb értékét, a kastélyparkot sem. Hatalmas mocsári ciprusok, évszázados platánfák álltak embermagasságig a lúgos förtelemben.

A Torna-patak által táplált egykori ingoványos terület a törökök elleni harcok idején a Choron-család megerősített udvarházát védte, majd a feltöltött területen az Eszterházy család angolparkot hozott létre.
November 20–21-én folytatjuk a devecseri kastélypark fáinak megtisztítását. Az Élőlánc Magyarországért felhívására az előző két hétvégén önkéntesek kezdték el a fák körül visszamaradt iszap eltávolítását és a fatörzsek lemosását. A munka eddigi eredményét a mellékelt térkép és a fotók mutatják. A munka korántsem könnyű: a munkagépek ugyan összeszedték a tisztásokról a szennyet, de a fatörzsek körül nem tudtak dolgozni. A fák tövében mindenhol ott áll az iszapos hordalék. Ezt először kézi erővel el kell távolítani, majd a tisztítószer segítségével fellazított szennyeződést magasnyomású mosóval eltüntetni.

Miért éppen a kastélyparkkal foglalkozunk, mi önkéntesek?
– Mert egyedülálló kulturális és természeti érték;
– Mert az iskola, két sportpálya és egy játszótér is a parkon belül található, ezért a balesetveszély elkerülése érdekében gondosan meg kell tisztítani;
– Mert az Önkormányzatnak nincsen kapacitása erre a munkára;
– Mert a szálló por megkötésében, ezáltal a város újbóli egészséges környezetté válásában a tíz hektáros park nagy szerepet játszik;
A munkát a helyi önkéntes tűzoltóegylettel közösen végezzük, a Katasztrófavédelem eszközökkel segíti.
Kérünk mindenkit, jöjjön el és segítsen!

További információk: kastelypark@yahoo.com, telefonügyelet: Szőnye Ildi: 30-3968073

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.