Mennyit spórolunk, ha kihúzzuk a töltőt?

Ismét a városi legendák nyomába eredünk: a hiedelem szerint a nem áramtalanított elektromos eszközök fogyasztása 20 százalékkal növeli a villanyszámlánkat. Utánajárunk – mérünk, számolunk!

Kihúzni a konnektorból a tévét vagy lekapcsolni éjszakára az elosztót nem túl megterhelő, viszont környezettudatos és költséghatékony megoldás. Szereztünk egy hálózati fogyasztásmérőt, sorra beledugtuk az otthoni készülékeket, az eredményeket egy táblázatban rögzítettük.

A képen egy Energy Logger 3500 látható, ami méri a hálózati feszültséget, az átfolyó áram erejét, mutatja a fogyasztást. A benne található szoftver SD kártyára rögzítheti a fogyasztási értéket, melyeket utána számítógépen kiértékelhetünk, megtekinthetünk. Több internetes hozzászóló szerint a program nem működik kifogástalanul, ennek azonban csak akkor van jelentősége, ha hosszabb időszakot kívánunk megmérni. Ha valaki kedvet kapna a kísérletezéshez, 10-15 ezer forint körül megvásárolható egy ilyen mérő.

Konnektorba dugva a készüléket bekapcsolás után 3 értékkel találkozunk; az első a hálózati feszültség, ez Magyarországon hivatalosan 230 Volt effektív érték, kb. 325 V csúcsértékű feszültséget jelent. Láthatjuk az éppen átfolyó áram erősségét amperben megadva, továbbá a frekvenciaszámot is jelzi a készülék. Utóbbi szintén fix érték Magyarországon, kerekítve 50Hz. A háromsoros kijelzőn az energiafogyasztás mellett hatásos- és látszólagos teljesítmény, a CosPhi hatékonysági tényező, az áram, a feszültség, valamint a minimum- és maximumértékek is leolvashatók.

-

Elsőnek egy mezei elosztót teszteltünk, az eredmény persze nem meglepő, önmagában mérhetetlenül kicsi a fogyasztása, a műszerünk 0 W felvett teljesítményt jelez. Boldogító tény, hogy a bedugva felejtett gyári telefontöltő hasonlóan szerény értékeket mutatott, így aggodalomra semmi ok – nyugodt szívvel hagyhatjuk a konnektorban, nem fogja érzékelhetően növelni a villanyszámlát.

Jóval borúsabb a kép egy régi katódcsöves monitornál és tévénél. Alapból sem túl takarékosak, egy kisebb tv is közel háromszor annyit fogyaszt, mint egy hálózatról használt laptop. A legtöbben nem nézzük 0-24 a tévét, így a probléma inkább az, hogy ezek stand-by üzemmódban is szorgosan fogyasztják az áramot. A plazmatévék még ettől is falánkabbak, az LCD, LED és OLED technológia viszont jóval takarékosabb. A DVD-lejátszók készenlétben közel annyit fogyasztanak, mint a CRT tévék.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.

Nincs hozzászólás

  1. A fűtési időszakban semmit nem spórolunk ha kikapcsoljuk a készülékeket éjszakára .
    Miért ? mert a készenléti állapotban elfogyasztott áram az mind hővé alakul. Ezzel a “fűtéssel ” emeli a szoba hőmérsékletét és így hamarabb eléri a termosztát által beállított pl 22 °C -t. Ilyenkor hamarabb lekapcsol a fűtőrendszer és ezzel kevesebb gáz fogyasztásunk lesz. Tehát a lakásban levő elektromos készülékek fűtik is a lakást tehát nem vész kárba ez az energia .

  2. Az energia valóban nem vész kárba. A gondolatmenet viszont ott hibás, hogy jelenleg nem egységnyi energia, hanem a gáz köbmétere és az áram kilowattórája van beárazva. A kettő pedig nem azonos költségekkel jár.
    Továbbá meg kell jegyezni, hogy korántsem azonos hatásfokkal dolgozik egy tv és egy kazán, mint fűtőberendezés. A tv ráadásul még kikapcsolt állapotában sem csak hőenergiát állít elő.