Mennyit spórolhatunk okostéglával ha építkezünk?

Divatossá váltak az elmúlt években a síkra csiszolt okostéglák.

A hagyományos téglánál akár 40-50 százalékkal is jobb hőszigetelési képességgel bírhatnak az ultramodern okostéglák. A drágább, de megbízhatóbb és könnyebben továbbfejleszthető elemek – a jobb szigetelés mellett – egyszerűbb és precízebb összeillesztést és sokkal nagyobb környezetkímélést is jelentenek. A haon.hu a Debreceni Szakképzési Centrum tanműhelyének oktatóját, Geronó Zoltánt kérdezte az okostégla előnyeiről és hátrányairól.

Hasznos és környezetkímélő

– Kivitelezéskor nagyon fontos kiindulópont a tégla­választás. Az épületünk lakóterének jelentős részét képezi a téglafal, ami folyamatos kapcsolatban van a változó kinti hőmérséklettel, illetve a benti, kellemes klímával. Ezért kiemelt fontosságú olyan téglát választani, ami nemcsak a mai szabványoknak felel meg, hanem az egyre szigorúbb építési előírásoknak is. Így az épületünk értékálló marad, akár több évtizedig is. Érdemes tehát előre gondolkodni, hiszen egy átlagos családi házat az ember nem pár évre tervez, hanem lehetőleg ott képzeli el a hosszú távú jövőjét is. Anyagilag rövid távon jóval drágábbnak tűnhet a csiszolt tégla, de – a rendkívüli hőszigetelési képességeinek köszönhetően – később többszörösen is vissza tudja hozni az árát. A hagyományos téglákkal ellentétben a csiszolt okostégla nem igényel – az egyenletes teherátadást szolgáló – vékony ágyazású ragasztóhabon/ragasztóhabarcson kívül semmilyen összetartó anyagot. A kevesebb káros­anyag-felhasználás miatt környezetbarátabb megoldás. A benne található több üreg pedig a jobb hőszigetelést szolgálja. Mivel a csiszolás miatt habarcs sem éri, így az nem ragad az üregekbe, és a tégla több levegőt tartalmaz, kevésbé kiengedve például a benti meleget – emelte ki a magasépítő technikus, burkoló végzettségű oktató.

kép: haon.hu

Hosszú távon kifizetődő

Összehasonlításképpen: az előző több mint fél évszázad falazóelemeinek (a háború után divatos tömör tégla, vagy a nyolcvanas években gyakorta használt B 30-as tégla) hőátbocsátási tényező „U” értékének mindössze 10-12,5 százaléka az új, okostégla értéke. Minél kisebb egy szerkezeti elem „U” értéke, annál jobb hőszigetelést jelent.

A jelenlegi, építéshez szükséges szabványérték 0,24 W/m2K (watt/négyzetméterkelvin). A most is divatos, hagyományos, 44 cm vastagságú üreges tégla értéke 0,30 W/m2K. Ami azt jelenti, hogy a szabályszerű építkezéshez ezt külsőleg addig kell szigetelni, amíg eléri a szabványértéket. Ezzel szemben a szintén 44 cm vastagságú okostégla értéke 0,22 W/m2K. Ezzel egyedüliként a szabvány­érték alatt áll.

Egy laikusnak ez az adat nem mond sokat, ám érdemes belegondolni, hogy amíg egy – már építéskor leszigetelt, hagyományos téglából készült – ház a jövőben tovább szigorodó szabványok miatt többször nem lesz újraszigetelhető, addig a szabvány alatti értékkel bíró okostéglánál jelenleg nincs szükség külső szigetelésre, a jövőben pedig könnyen teljesíteni tudja majd az esetleges új, alacsonyabb szabványértéket egy utólagos szigeteléssel. Így egy okos, csiszolt téglából készült ház még több tíz évig – a jövő szabványértékéhez igazodva – értékálló tud maradni, ellenben hagyományos társaival, melyek a következő szabványérték-változással idejétmúltakká válhatnak, ami az értékükön is jelentősen ronthat.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.