A napelemgyártáshoz műanyagot, alumíniumot, ónt, rezet, szilíciumot és üveget is használnak. Sokan azzal érvelnek a napelemek ellen, hogy nem környezetbarát a gyártási folyamat. Ezt a tévhitet is górcső alá vettük.

Mennyire környezetbarát a napelem gyártása?

A napelemgyártáshoz műanyagot, alumíniumot, ónt, rezet, szilíciumot és üveget is használnak. Sokan azzal érvelnek a napelemek ellen, hogy nem környezetbarát a gyártási folyamat. Ezt a tévhitet is górcső alá vettük.

A napelemgyártás nem környezetbarát, mert veszélyes hulladékkal jár?

A napelemgyártáshoz ónt, rezet, szilíciumot, műanyagot, alumíniumot és üveget használnak fel. Az új európai uniós szabályozásoknak köszönhetően a napelemekre is vonatkozik a begyűjtés és az újrahasznosítás kötelessége. Ez azt jelenti, hogy az élettartamuk lejárta után a paneleket szétcsavarozzák, és az alkotórészeit más napelemekkel foglalkozó cég felhasználja. Az összetevők ugyanis jó minőségű anyagokból készültek, ezért sokkal egyszerűbb és olcsóbb ezeket ismételten felhasználni, mint újat gyártani helyettük. Az újrahasznosítás miatt az új napelemek előállítási költsége akár 30 százalékkal olcsóbb lehet.

Csak a tetőre szerelhető fel, és emiatt át is kell alakítani a tetőszerkezetet?

A napelemek nemcsak tetőre szerelhetőek fel, hanem használhatóak a földön is. Általában gyakorlati okokból kerülnek fel, hiszen így nem foglalnak helyet a telekből. Egy átlagos családi – 16 panel – rendszer súlya 2-3 száz kilogramm. Ezt a súlyt bármelyik jól funkcionáló tetőszerkezet meg tudja tartani, ezért telepítésükhöz csupán néhány cserép elmozdítása szükséges.

Csak a déli oldalon működik a napelem?

A rendszert nem mindegy, hogy milyen dőlésszögben helyezed el, hiszen egy rosszul megválasztott beállítás miatt akár jelentős mértékben csökkenhet a villamos energia előállítása. Magyarországon 35 fokos dőlésszöget ajánlanak déli tájolás esetében, de ez nem azt jelenti, hogy más körülmények között ne funkcionálnának jól. A nem déli tájolás során ugyanazt az eljárást kell követni, mint a felhős időben: a megfelelő dőlésszöget kell megtalálni. Az tény, hogy ilyen esetben nem használható ki a maximális teljesítmény, de 85 százalék még így is elérhető, ami jó eredménynek számít. Érdemes megemlíteni, hogy északi tájolású tetőfelületekre nem telepítünk, mivel azon rendszerek működése már messzebb van az optimálistól, mint engedhető.

A napelem technológia már most is elavult?

A folyamatos technológiai fejlődés ellenére a napelem nem számít elavultnak az alternatív energiaforrások között. Ezt a tévhitet mi sem cáfolja jobban, miszerint egyre több ország és vállalkozás telepít ilyen rendszereket, és egyre divatosabbá, közkedveltebbé válnak a lakosság körében is. Természetesen állandóan kísérleteznek a hatékonyságot illetően. Pár éve például a University of British Columbia tudósai kifejlesztettek egy olyan napelemet, amely elektronika helyett baktériumokkal működik, mivel a mikroorganizmusok a fotoszintézis segítségével villamos energiát képesek előállítani a napfényből.

Napelemeket csak pályázattal érdemes vásárolni?

Tény, hogy a napelem rendszerek telepítése nagyobb összegbe kerül, de csak egyszeri költségről van szó, ami várható időn belül megtérülést fog hozni. Emellett azonban vannak olyan állami támogatások, amik elősegíthetik a napelemek elterjedését és megkönnyíthetik a vásárlást. Ezek közé tartozik a lakosság számára elérhető kedvező, nulla százalékos kamatú visszatérítendő hitel, aminek futamideje maximum 20 év. A közép-magyarországi régióban lévő vállalkozásoknak a VEKOP nyújthat segítséget, ami hitel és támogatás formájában nyilvánul meg. Minden más régióban lévő cég számára a GINOP érhető el.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.