Mennyi fát termelünk még ki nemzeti parkjainkból?

A Vidékfejlesztési Minisztérium ezekben a hetekben egyeztet a különböző társadalmi szereplőkkel arról, hogy a jövőben milyen tevékenységek folyhatnak a nemzeti parkok egyes övezeteiben.

1996 óta törvény írja elő a megfelelő nemzeti parki övezetek kialakítását, de a mindenkori kormányok eddig kevés figyelmet fordítottak a feladatra. Bár a politikai szándék most megvan, a végeredmény egyelőre erősen kétséges. Elképzelhető, hogy a nemzetközi példákat követve sikerül létrehozni az erdőgazdálkodás terhe alól mentesülő természeti övezeteket, de egyelőre erősen fennáll a veszélye, hogy a jövőképet továbbra is a fakitermelés szempontjai határozzák meg. A magyarországi nemzeti parkokban jelenleg nincsenek a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő övezetek, amelyek meghatároznák, hogy hol, milyen tevékenységek folyhatnak. A környező országok hasonló védett területein bárki felkeresheti a térképen is jelölt természeti övezeteket (zónákat), ahol háborítatlan élővilágot találhat, miközben máshol lehetőség van a fenntartható tájhasználatra vagy az infrastruktúra fejlesztésére. Magyarországon az övezetek hiánya leginkább az erdők állapotán mutatkozik meg. Az erdőtakarót az űrfelvételeken is jól látható vágásterületek tarkítják – a nemzeti parkokban is. Az állandósuló tájképvédelmi problémáknál is lényegesebb az a szempont, hogy a hagyományos, vágásos erdőgazdálkodás hosszú távon az élővilág állapotának leromlásához vezethet, amit számos vizsgálat alátámaszt. A megfelelő nemzeti parki övezetek kialakítását 1996 óta törvény írja elő, ám ennek megvalósítását az azóta eltelt tizenhét év során eddig egyetlen kormány sem tekintette kiemelt feladatának.

A WWF Magyarország a fokozottan védett, évtizedek óta háborítatlan Csarna-völgy példáján keresztül mutatott rá a problémára a tavalyi év során. Felhívásunkra napokon belül sok ezer honfitársunk állt ki a völgy megmentéséért.

A Vidékfejlesztési Minisztérium egy parlamenti képviselői felszólalás nyomán döntött úgy, hogy a hazai természetvédelem egyik legnagyobb adósságát az idei év során végre rendezi. Az övezeti besorolás hónapokon át tartó kidolgozásában valamennyi nemzeti park tapasztalt szakemberei részt vettek. A részletes koncepció megalkotásával kijelölésre kerültek az ország természeti értékei szempontjából legértékesebb, állami tulajdonú területei, ahol a háborítatlanság megőrzése a cél – így többek között hagyományos fakitermelésre sem kerülhet sor. A Bükk-fennsík egyes részei éppúgy bekerültek a kiválasztott területek közé, mint a Kis-Balaton, az Aggteleki-karszt határ menti sávja vagy a hiúz utolsó, XX. század eleji előfordulásának helyszíne, a Pilis-oldal. A koncepció szerint a természeti övezetekben döntően csak a rendszeres gazdálkodás szűnik meg, a területeket megfelelő szabályozás mellett továbbra is bárki látogathatja.

Sajnos jelenleg az övezetek kialakításának kérdése nagy feszültségeket kelt a különböző érdekcsoportok köreiben, ami alááshatja a természetvédelmi és közjóléti célú kezdeményezés sikerét. Elsősorban az állami erdőgazdaságok egy része tiltakozik a koncepció ellen, és továbbra is fát kíván termelni – a kijelölendő természeti zónákban is.

„Abszurdnak tűnik számunkra az erdészeti ágazat egyes képviselőinek fellépése a természeti övezetek ellen. A rendszeres gazdálkodás alól kivont erdők a tervek alapján az állami erdőterület három százalékát sem tennék ki. Legjobb tudomásom szerint az erdőgazdaságokkal szemben ma már nem a nyereség növelése, hanem a közjóléti szempontok érvényesítése a legfőbb elvárás.” – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője. „Ráadásul a kijelölt területek túlnyomó része fokozottan védett, ahol eddig sem illett volna fát termelni. Mégis hol keressen hazánkban bárki természetes, érintetlen erdőket, ha nem egy nemzeti parkban?! Álláspontunk szerint ezek a zónák nem csak a természet védelméhez, hanem országszerte a helyi turizmus fellendítéséhez is sokban hozzájárulnának.” – tette hozzá a szakember.

Az övezetek létrehozása a kormányzat ígérete szerint idén, december 31-ig meg kell, hogy történjen. A WWF Magyarország reméli, hogy, hogy ennek eredménye egy nemzetközileg vállalható, szakmailag is megfelelő övezeti rendszer lesz, nem pedig tartalom nélküli látszatintézkedés.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.