Az irtózatos magyarországi adók arra kényszerítik a napelemek telepítésével foglalkozó cégeket, hogy a szomszédos országokból kínálják szolgáltatásaikat.

Menekülnek a napelemes cégek Magyarországról?

Az irtózatos magyarországi adók arra kényszerítik a napelemek telepítésével foglalkozó cégeket, hogy a szomszédos országokból kínálják szolgáltatásaikat.

A magyar kormány újabb és újabb sarcok kivetésével “üldözi” ezt a fajta áramtermelési módot. Menekülnek az országból a napenergia-szektorban tevékenykedő vállalatok a napenergiára alapuló áramtermelést terhelő, kirívóan magas közterhek miatt – írja a Magyar Nemzet. Az áttelepülés legfőbb oka, hogy a szomszédos országokban nem kell megfizetni a napelemek után januártól megfizetendő kilónként 114 forintos termékdíjat. Ez hatszor akkora, mint az Európában ugyancsak magasnak számító belga termékdíj és kétszerese a napelemeknél veszélyesebb akkumulátorok termékdíjának. Szlovákiában ezt nem kell átutalni a költségvetésnek és az áfa is csak 20 százalék 27 százalék helyett. Ezért aki onnan kínál a magyar piacon napelemrendszert, az 10 százalékkal alacsonyabb árat mondhat a vevőinek.

Más szóval, ha a fogyasztó egy Szlovákiában bejegyzett cégtől rendeli meg privát naperőművét, akkor arra számíthat, hogy 5-6 év alatt megtérül a beruházása. Ha magyarországi központú vállalattal üzletel, akkor 8-10 évig kell várnia, mire pénzénél lesz. A kormány legújabb húzása, hogy bevezetik a négy kilowatt kapacitású házi erőműveket terhelő elosztói teljesítménydíjat. Ez egyelőre nulla forint, de logikus, hogy azért találták ki, mert így akarják megsarcolni a privát napenergia-rendszerek tulajdonosait, írja a napi.hu.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.