Mélytegeri pokol: Deepwater Horizon

2010. április 20-án felrobbant a British Petroleum (BP) brit olajipari óriáscég által üzemeltetett Deepwater Horizon fúrótorony a Mexikói-öbölben.

A robbanásban 11 munkás vesztette életét. Három hónapon át naponta 160 ezer liter kőolaj került a tengerbe.
A Mélytengeri pokol (Deepwater Horizon) ennek a napnak a történetét meséli el. A főszerepet Mark Wahlberg alakítja.

– Nem arra fókuszáltunk, hogy ki milyen hibát vétett, hogy ki volt a felelős. Inkább ennek a 11 embernek az egymást segítő, példamutató hősiességére helyeztük a hangsúlyt – mondta Mark Wahlberg. A Mark Wahlberg által megszemélyesített Mike Williams, a fúrótorony vezető elektrotechnikusa is eljött a londoni premierre.

– Tudni kell, hogy még mindig szivárog az olaj. A filmforgatás idején is szivárgott. Ez súlyos probléma, ám mi most ezért a 11 emberért kiáltunk a megafonba. Itt van 11 ember, aki elvesztette az életét. Az olajat össze lehet szedni, de ezt a 11 embert már nem lehet pótolni – nyilatkozta Mike Williams. A katasztrófát az okozta, hogy a BP olajcég a kétes teszteredmények ellenére tovább erőltette a kísérleti fúrásokat. A filmet Peter Berg rendezte.

– Abban reménykedem, hogy az emberek megértik, mennyire fontos, hogy rábírjuk az olyan nagy vállalatok pozícióban lévő embereit, mint a BP, amelyek jellegüknél fogva rengeteget árthatnak a környezetnek, és emberéleteket veszélyeztetnek, hogy tapossanak rá a fékre, lassítsanak, amikor a helyzet fokozódik – magyarázta Peter Berg. Minden idők legnagyobb amerikai olajkatasztrófája során több mint három hónapig ömlött az olaj a tengerbe, összesen 780 millió liter, írja az euronews.com. 

A 156 millió dollárból készült filmet, amelyben Kurt Russell, Gina Rodriguez, John Malkovich és Kate Hudson is játszik, szeptember 29-től vetítik a magyar mozik.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.