Melyik ország a napenergia nagyhatalom?

Minden ország fogyasztói úgy vélik, hogy náluk a legnagyobb működő napenergia-kapacitás – ez derül ki az Applied Materials felméréséből, amelyet évente végeznek el a nyári napforduló alkalmából.

Az idei közvélemény-kutatásban például az amerikaiak 57% vélekedett úgy, hogy náluk termel energiát a legtöbb napelem, a kínaiak 43% gondolja ugyanezt saját hazájáról, az indiaiaknál 52% van ezen a véleményen. Az összes megkérdezettnek csupán 17% „találta el”, hogy e téren Németország a világ vezető hatalma. (Aiolus News)
A 2011 végi állapotot tükröző világlista, a működő napelemek MW-teljesítménye alapján a következő:

 Németország — 24678
 Olaszország — 12754
 Japán — 4914
 Spanyolország — 4400
 USA — 4383
 Kína — 3093
 Franciaország — 2659
 Belgium — 2018
 Cseh Köztársaság — 1959
 Ausztrália — 1298

A felmérés elárulja továbbá, hogy a fogyasztók 46% szerint a napenergia-felhasználás növekedésének pozitív hatása van a munkaerő-piacra. Ezen belül az amerikaiak a legoptimistábbak a maguk 58%-val. A megkérdezettek 55% olcsóbbnak tartja a napenergiát a hagyományos energiaforrásoknál, például a szénnél és az olajnál. A kínai interjúalanyok 58%-a lassúnak találja az ország napenergia-fejlesztési tervének ütemét. A pekingi kormány ugyanis 2015-re 15 GW elérését tűzte ki célul. Ugyancsak elégedetlenek a tempóval az indiaiak: 51% kevesli azt a célt, mely szerint az ország energiafelhasználásából 2022-re 6 %-nak kell megújuló energiának történnie.

Az Applied Materials emlékeztet arra, hogy a napenergia költségei az elmúlt egy évben drámai módon csökkentek. Ma a napelemes modulok ára nagy mennyiségek megrendelésekor 1 dollár/Watt alatt vannak, így egyre több az olyan ország, ahol a napenergia versenyképessé vált a hagyományos energiaforrásokkal. A tavalyi előrejelzés szerint 2012-ben 28 országban következik be ez az állapot, de immár 105 országnak van erre esélye. Ez különösen annak fényében fontos adat, hogy ez a 105 ország adja a világ lakosságának 98%-át, a világ GDP-jének 99,7%-át, és ők fogyasztják a világ széndioxid-kibocsátásához kötődő energiájának 99, 2%-át – írja az Applied Materials.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.