San Francisco és Amszterdam környezetvédelmi vetélkedésbe kezdett az internet segítségével arról, hogy melyik nagyváros a leginkább természetbarát.

Melyik a legzöldebb város?

San Francisco és Amszterdam környezetvédelmi vetélkedésbe kezdett az internet segítségével arról, hogy melyik nagyváros a leginkább természetbarát.

Az amerikai és holland nagyváros polgármesterei a közlemúltban indították el zöld versenyt, miközben csatlakoztak a Cisco technológiai óriáscégnek a világ nagyvárosaihoz intézett felhívásához, hogy egyesüljenek a globális felmelegedés és egyéb környezeti bajok elleni küzdelemben.
Amszterdamban egy online városi ökotérképet hoztak létre, amely láttatja az emberekkel, hogy ők és a szomszédjaik mennyire óvják bolygónkat a hulladékok újrafeldolgozása, az energiatakarékosság és más területeken. San Francisco ökotérképe már májusban, a Föld Napján megszületett.
Ezt rendkívül jól fogadták. Nagyon lelkes vagyok most, hogy Amszterdam felveszi ezt a stafétabotot és egyfajta globális versenyt alakíthatunk ki, és innovációkra ösztönözhetjük az embereket – hangoztatta Gavin Newsom, San Fransisco polgármestere.
A térkép láthatóvá teszi az emberek számára, hogy a szomszédjaik milyen jót cselekszenek másokhoz viszonyítva. Az amszterdami ökotérkép megszületésével online eszköz van annak a mérésére, hogy Amszterdam vagy San Francisco a “zöldebb”. Az ökotérképek információt adnak arról is, hogy miként valósítsunk meg zöldebb városi életstílust. A térképek adatai azt is megmutatják a nagyvárosi vezetőknek, hogy hová kell célozniuk a szolgáltatásaikat, összpontosítaniuk politikájukat – hangsúlyozta Newsom.
Az emberek viselkedésének megváltoztatása az egyik nagy kihívás a klímaváltozás elleni küzdelemben –  állapította meg Wim Elfrink, a Cisco illetékese. A weboldalak célokat tűzhetnek ki. Üzletemberként valamennyien tudjuk, hogy ha a dolgokat mérhetővé tesszük, akkor azonnal javulást tapasztalunk – tette hozzá.
Newsom szerint miközben a nagyvárosok zölddé tétele érdekében fontosak az olyan önkéntes intézkedések, mint amilyeneket az ökotérképek kiváltanak, elkerülhetetlen a szabályozás szükségessége az újrafeldolgozással, a komposztálással és más zöld gyakorlatokkal kapcsolatban. Amikor kötelezővé tettem a komposztálást, ez jóval ellentmondásosabb volt, mint a homoszexuális férfiak házassága – hangoztatta. (San Francisco az egyetlen olyan amerikai nagyváros, ahol a komposztálás kötelező.)

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.