MEKH: nőtt a tisztán biomassza alapú áramtermelés tavaly

Nőtt a megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelés tavaly Magyarországon, különösen jelentős a tisztán biomassza, valamint a napenergia térnyerése, de növekedett a biogáz- és depóniagáz-, valamint a biológiailag lebomló kommunálishulladék-alapú áramtermelés is az előző évekhez képest – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán.

A MEKH az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a hivatal minden évben elkészíti beszámolóját, amelynek célja, hogy összefoglaló képet adjon a hazai megújuló alapú villamosenergia-termelés, valamint a főként ennek támogatására szolgáló kötelező átvételi rendszer (KÁT) működéséről és alakulásáról.

A beszámolóból kiderül, hogy a tisztán biomassza tüzelés, a napenergia és a biológiailag lebomló kommunális hulladék hasznosítása növekedett számottevően 2013-ban, mind a beépített kapacitást, mind a villamosenergia-termelést tekintve.

A szén-biomassza vegyes tüzelés csökkent, illetve időjárási okok miatt kevesebb zöld áramot termeltek szél- és vízenergiából.

Az összesített megújuló alapú villamosenergia-termelés 3,69 százalékkal bővült, és elérte a 2828 gigawattórát tavaly – ismertette a MEKH. (A hivatal honlapján található adatok szerint 2013-ban az 1,5 megawatt és annál nagyobb teljesítőképességű magyarországi erőművek összesen 25 800 gigawattóra villamos áramot termeltek.)

A KÁT-rendszer keretében értékesített, támogatott villamos energia mennyisége 1868 gigawattóra volt tavaly, az előző évhez képest enyhén emelkedett.

A megújuló energiaforrások hasznosítása nemcsak a nemzetközi fenntarthatósági és klímavédelmi célok megvalósításával, hanem Magyarország gazdaságfejlesztési törekvéseivel is összhangban van. Az erőforrások fokozottabb felhasználása a hazai területfejlesztés fontos eszköze lehet, munkahelyeket teremthet, javíthatja az érintett térség önellátó képességét és megalapozhatja fenntartható fejlődését – hangsúlyozta a MEKH.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.

Nincs hozzászólás

  1. A gödöllői Szt. István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Kara ismét elindítja ” Megújuló (alternatív) Energiagazdálkodási ” szakirányú továbbképzését.
    Jelentkezni, vagy érdeklődni lehet a Kar Tanulmányi Osztályán: 06 28 533 000/1672, vagy Galambosi.Imrene@mkk.szie.hu