A szigetországban 2016-ban Tsai Ing-wen elnök került hatalomra és gyökeresen megváltoztatta a klíma- és az energiapolitikát.

Atomenergiáról megújuló energiákra vált Tajvan

A szigetországban 2016-ban Tsai Ing-wen elnök került hatalomra és gyökeresen megváltoztatta a klíma- és az energiapolitikát.

A döntést komoly vita kíséri. A távlati célkitűzések között szerepel, hogy Tajvan 2025-ig beszünteti az atomenergia felhasználását és ezzel párhuzamosan fokozatosan a középpontba kerülnek a megújuló energiák. A döntést ugyanakkor az ipar egy része nem fogadta kitörő örömmel és mindent elkövet azért, hogy az ellenérzéseit kifejezésre juttassa. A helyi atomipar többek között népszavazást akar kezdeményezni a kérdésben, s így kényszerítené meghátrálásra az elnököt és annak támogatóit. Emellett kampányt indítottak azzal a fő mottóval, hogy a megújuló energiák túl drágák és nem képesek biztosítani az ország stabil energiaellátását. Éppen ezért az atomenergia és a szén gyakorlatilag még hosszú ideig elengedhetetlen Tajvan energiaellátása szempontjából.

Az elnök és támogatói ugyanakkor nem hagyták magukat és egy tajpeji energiaügyi konferencián azt javasolta a szakembereknek és a közvéleménynek, hogy ne hallgassanak az atomipar érveire, hanem álljanak ki a megújuló energiák mellett. Amennyiben ugyanis az elképzelések megvalósulnak, úgy az ország 2030-re a teljes energiaellátását a megújuló forrásokból biztosíthatja, írta a sonnenseite.com.

Az elnök megerősítette, hogy a kormány mindenképpen ki akar vonulni az atomenergia-üzletből és utalt arra, hogy már a 2011-ben, Berlinben folytatott megbeszélésein is felmerült ez a gondolat. A politikus pedig azóta is ragaszkodik az ötlet megvalósításához, különösen azóta, hogy Tajvan elnöke lett.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.