Megújuló energia is szolgálja a kórházi energiaellátást

Újabb sikeres pályázat révén a napkohók után a jövőben napelemek is támogatják a Bugát Pál Kórház energiaellátását. A most elnyert, 128 millió forintos, 100 százalékos támogatottságú projekt révén közel 200 kWp-os napelemes rendszert épít ki a gyógyító intézmény, mely a kórház villamos energia szükségletének 15%-át lesz képes megtermelni.

– A kórházban komoly infrastruktúra üzemel, aminek az állandó energiaellátása nem csak célunk, de kötelességünk is. Az épületek üzemeltetésében, a betegellátásban használt műszerek, berendezések komoly energiaigénnyel jelentkeznek, még a legalacsonyabb fogyasztási időben is. A megújuló energia alkalmazása egy nagy lehetőség és a jövő iránti felelősségünk kinyilvánítása is egyben –nyilatkozta Weisz Péter, főigazgató.

A gyöngyösi kórház  hotel-diagnosztika épülettömb lapos teteje kínálja a lehetőséget arra, hogy a nyertes pályázat révén egy viszonylag egyszerű műanyag bölcsős megoldással 781 db polikristályos napelem panelt, 12 darab invertert és a szükséges tartószerkezeti elemeket helyezzenek el és üzemeltessenek. A beépítésre kerülő technológia 199.155 kWp

(csúcsteljesítményt), és évente 204.221 tonna üvegháztartás gáz (ÜHG) kibocsátás csökkenést fog eredményezni.

– Meggyőződésünk, hogy fenntartható intézményt csak megújuló energia alkalmazásával együtt lehet hosszútávon üzemeltetni. Projektünk hatással lesz a településünk fejlődésére, hozzájárul a lakosok életkörülményeinek javításához, hiszen az elért megtakarítást a gyógyító munkára tudjuk fordítani- tette hozzá a főigazgató.

forrás: faceportal.hu

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.